2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Erdogan kiállt Putyin mellett Bidennel szemben

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint nem államfőhöz illők Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökről tett minapi kijelentései, melyekkel gyilkosnak nevezte hivatali partnerét.

Biden szerdán az ABC amerikai televíziónak adott interjújában, kérdésre válaszolva, gyilkosnak minősítette Putyint, és kilátásba helyezte, hogy az orosz vezető "meg fog fizetni" a 2020-as amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozásért. Putyin másnap "irónia és vicc nélkül" jó egészséget kívánt az amerikai elnöknek.

Erdogan pénteken Iszmabulban újságírók előtt elmondta: "az, hogy egy államfő Oroszország elnökével szemben ilyen szavakat használ elfogadhatatlan és megemészthetetlen". Putyin "nagyon-nagyon okos és ügyes" választ adott Bidennek - vélte egyúttal a török államfő.

Törökország és az Egyesült Államok között NATO-szövetséges létük ellenére feszült a viszony, amelynek elsősorban eltérő szíriai szerepvállalásuk az oka. A kapcsolatot tovább élezi, hogy Ankara 2019 során Moszkvától szerzett be légvédelmi rendszert, amiért Washington szankciókkal sújtotta Törökországot.

Erdogan és az előző amerikai elnök, Donald Trump jól megértették egymást, de a török elnök Joe Bidennel azóta nem beszélt, hogy január 20-án Washingtonban beiktatták hivatalába.

Oroszország energiaellátás terén Törökország stratégiai partnere, holott a szíriai, valamint a líbiai konfliktusban is szintén szembenálló feleket támogatnak.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató