2021. június 15. - Jolán, Vid
EUR : 350.14
USD : 289.11
Időjárás ikon25°12°

Spanyolország: A kommunista kormány legalizálta az aktív eutanáziát

Újabb szög az egykori nagy katolikus nemzet koporsójába.

Elfogadta az aktív eutanázia engedélyezéséről és szabályozásáról szóló törvényjavaslatot a spanyol parlament csütörtöki ülésén Madridban – közölte az MTI spanyolországi forrásokra hivatkozva.

A jogszabály a hivatalos állami közlönyben (BOE) megjelenése után három hónappal lép életbe,  felkészülési időt hagyva a feltételek biztosításához az egyes tartományoknak.

A törvény értelmében nagykorú, legalább egy éve Spanyolországban élő, gyógyíthatatlan vagy súlyos, elviselhetetlen szenvedést okozó betegségben szenvedők kérelmezhetik haláluk előidézését. A kérelmet többlépcsős engedélyezési folyamatban vizsgálja felül egy egészségügyi és jogi szakemberekből álló bizottság, amelynek során a kérelmezőnek legalább négy alkalommal kell megerősítenie szándékát.

Az aktív eutanáziát akár állami, akár magánegészségügyi intézményben, vagy a beteg otthonában is végre lehet hajtani, utóbbi esetben is kérhető hozzá orvosi közreműködés. A jogszabály figyelembe veszi az egészségügyi szakemberek lelkiismereti kifogásait.

Carolina Darias egészségügyi miniszter szerint a törvény elfogadásával Spanyolország előrelépést tett a jogok elismerése terén, és egy „emberibb és igazságosabb” társadalom irányába halad.

A kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) előterjesztését a 350 fős törvényhozásban 202-en támogatták, ketten tartózkodtak, 141-en ellene szavaztak, köztük a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP), valamint a Vox párt, amely már jelezte, hogy alkotmánybíróságon támadja meg a jogszabályt.

A témában utoljára 2019-ben készült átfogó közvélemény-kutatás Spanyolországban. A Metroscopia intézet felmérésében akkor a megkérdezettek 87 százaléka támogatta az aktív eutanázia engedélyezését.

A jogszabály elfogadásával Spanyolország a hetedik ország a világon, Európában pedig a negyedik, ahol törvényes az aktív eutanázia.

Fontos leszögezni, hogy míg a Spanyolországban most legalizált aktív eutanázia gyilkosságnak számít (ilyen pl. a méreginjekció beadása), addig a „túlbuzgó gyógyítás” visszautasítását, a passzív eutanáziát a katolikus egyház is elfogadja:

„Indokolt lehet azonban a költséges, veszélyes, rendkívüli vagy a várt eredményekhez képest aránytalan orvosi beavatkozások abbahagyása. Ilyen esetben a túlbuzgó gyógyítás visszautasításáról van szó. Nem ölni akarnak, hanem elfogadják a föltartóztathatatlan halált. A döntéseket a betegnek kell meghoznia, ha alkalmas (competens) és képes (capax) rá, egyébként a jogilag illetékeseknek, mindenkor tiszteletben tartva a beteg ésszerű akaratát és törvényes érdekeit.”

Forrás: Vasarnap.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató