2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A nyílt társadalom veszélyezteti igazán a békét, a jogállamot

A nyílt társadalom modelljének kritikáját fogalmazta meg tanulmányban Földi László biztonságpolitikai szakértő, aki azt írta, hogy a társadalom nem lehet nyílt, ezért a kifejezés használata tartalmi torzuláshoz vezet.

„A társadalom azért nem lehet nyílt, mert eleve olyan földrajzi és kulturális közösségeket alkot, amely igenis egyfajta zártságot kifejezhet”

– mondta Földi László biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 
„Gondoljunk bele, hogy határaink vannak, a nemzetnek saját nyelve, identitása, saját múltja, saját történelme van, ha mi ezt fölszakítjuk – pláne mesterségesen –, akkor tulajdonképpen valami megfoghatatlan, szétmálló rendszerek jönnek létre, és alakulnak ki” – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő.
 
Földi László szerint ennek a következménye az, hogy tulajdonképpen az identitásvesztés mellett a jogállamiságnak a lényege is elfog tűnni, hiszen bárki bármit megtehet „mindegy, hogy honnan jött, mindegy, hogy mit akar, mindegy, hogy milyen következményei vannak a tettének.”
 
A biztonságpolitikai szakértő szerint

„volt már egy olyan rendszer, amely hasonlított ehhez nem is olyan régen a történelmünkben – a kommunizmus problémájára utalok –, amikor nagyon sok embert sikerült megtéveszteni”.


A tanulmány írója a címben arra a részletre is kitér, hogy ezeknek az embereknek a nagy része személyes életében komoly tragédiákkal találkozott, és „ez a filozófiájukban, ideológiájukban visszaköszön, ilyen például a vallás tagadása, a család problematikája, egyáltalán a nemzetnek a hiánya”.
 
A szakértő elmondta, hogy nem lehet egy társadalom számára vezérfonal , hogy olyanok jelentik ki az irányait, az életét, a jövőjét az egész társadalomra vonatkozó életképet, akiknek adott esetben saját életükben problémáik voltak vagy vannak.

Ezen eszmét követők első tétele, hogy tagadják a társadalomnak a meglévő formáit, azt a struktúrát, amit mi egy nemzetnek, országnak hiszünk, ők úgy gondolkodnak, hogy nem kellenek határok, nem kellenek azonos kultúrához tartozó közösségek, nem kell a család, ezen belül pedig tulajdonképpen még azt is tagadják, hogy a család alkotóelemei hogyan néznek ki – mondta Földi László.
 
Ez az ideológia azok körében tud elterjedni a nyílt társadalomba vetett eszmeiség, akik fiatalok. Földi László szerint ez azért van így, mert még nincs tapasztalatuk, és ez a veszély benne, tehát olyanokat céloznak nagyon tudatosan, nagyon végiggondolt módon, akik eleve rendelkeznek egyfajta újítási vággyal, hiszen ilyen fiatalnak az egyik alapértéke, hogy picit tagadja a múltat, újat kara, és ez a társadalom nem tapasztalta meg mi volt ez előtt harminc évvel, mi volt a szocialista világban – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő.
 
Forrás: hirado.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató