2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Kiütöttük Szerbiát és szinte biztosan olimpiai résztvevő a női kéziválogatott

A magyar női kézilabda-válogatott az olimpiai selejtező legfontosabb meccsét Szerbiával játszotta Győrben. A 31-23-as győzelem megérdemelt volt, a kapusteljesítmény, a védelem, a támadójáték, minden rendben volt. A szerbek mindent megpróbáltak, de nem találtak fogást Elek Gábor csapatán.

A Kazahsztán elleni pénteki bemelegítés (46-19) után szombaton jött az a meccs az olimpiai selejtezőben, amire már egy éve vártunk, hiszen eredetileg tavaly márciusban kellett volna lejátszani Győrben, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, ahogy az olimpiát is.
 
Az oroszok ellen vesztes (24-29) Szerbia legjobb játékosát, Andrea Lekicset nélkülözte, a mieink a legerősebb összeállításban léphettek pályára. A tavalyi Európa-bajnokságon 12 góllal nyert a magyar csapat, de abból a találkozóból nem szabad kiindulni, ez a megállapítás elég sokszor elhangzott ezen a héten. A mostani tét és a feszültség ugyanis össze sem vethető a decemberi meccsel.A harmadik percben Zácsik szerezte meg a vezetést, Kovacsics Anikó góljára a másik csapatkapitány, Krpezs-Slezak válaszolt valamint Liscsevics is betalált, így az első 5 perc 3-2-es magyar előnnyel zárult.
 
Kovacsics és Zácsik növelte a különbséget (5-2), az első negyedóra végére pedig már 10-6 volt az állás, Zácsik mellett Szucsánszki és a szélsők is belejöttek, a kapuban pedig Bíró Blanka mutatott be fontos védéseket.Hogy milyen nagy volt a feszültség, az Krpezsen látszott leginkább, mert nemcsak ziccert rontott, az üres kaput sem találta el a félpályáról. A 20. percben Márton Gréta a szélről kilőtte a hosszú alsó sarkot – Tomasevic mindössze kétszer találkozott a labdával -, így már 13-8-at mutatott az eredményjelző. A félidő hajrájában a szerbek váltottak, megpróbálkoztak a 7-6-os játékkal, vagyis levitték a kapusukat és állandóan létszámfölényben voltak, de érdemben így sem tudtak feljebb zárkózni (16-12), mert a védekezés pattogós és feszes volt.

Jutalomjáték a második félidőben

A második félidő első gólját Kisfaludy Anett szerezte, ez volt az első találatunk beállóból. Kovacsics és Lukács góljai után már 19-14-re léptünk meg. Amikor a szerbek közelebb jöhettek volna, rendre hibáztak, Radoszavljevics a szélről ártalmatlan volt, egyszer megijedt Bírótól, egyszer pedig a kapus rúgta ki a labdáját.A rendre pontos védekezések után a 40. percben Zácsik lövése bevitte Tomasevic kezét, ezzel 22-16-ra módosult az állás, ekkor alakult először hat gólos a különbség. A megnyugtató előny a mieinket még magabiztosabbá tette, a szerbek türelmetlenné váltak, mert nekik siettetni is kellett a támadásaikat.
 
A szélre becserélt Schatzl Nadine találataival sikerült hét illetve nyolc góllal is elmenni.A szerbek nem változtattak a 7-6-os játékukon, de a magyar fal pontosan tudta, mi következik, ha pedig netán eljutottak ziccerig, még mindig ott volt Bíró, aki megbabonázta a szerbeket. Támadásban Zácsik nemcsak a szaggatott vonalról, hanem még azon kívülről is, 10 méterről is a kapuba bombázott, az utolsó 10 perc így 28-20-as magyar vezetéssel kezdődött.A szerb Kovacsevics két találata után a mieink kapitánya, Kovacsics Anikó egy remek csellel elküldte védőjét, és hatalmas gólt ragasztott a jobb felsőbe, 29-22-re módosítva az állást. Szimbolikus gól volt, és akkor már érződött, ez a meccs megvan, csak a gólkülönbség a kérdés.
 
Janurik beállt egy hetesre, Lavko kísérletét megfogta, és még a duplázást is, maradt a 29-22.Az utolsó előtti magyar gólt Helembay Fanni szerezte beállóból, ami eddig hiányposztnak számított. Háfra Noémi egy kínai figurát értékesítve állította be a végeredményt. (31-23)Ha az oroszok legyőzik Kazahsztán a 20.30-tól – nehéz elképzelni, hogy nem így lesz -, akkor máris megvan a tokiói részvétel. A 2008-as csapatban a jelenlegiből csak Tomori Zsuzsa játszott, neki van esélye arra, hogy ismét ott lehessen.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató