2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Légy férfi! – üzenték Bidennek, aki fél tárgyalni Putyinnal

Joe Biden amerikai elnök nemrégiben az ABC amerikai televízióban, kérdésre válaszolva, kijelentésével gyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Putyin ezután visszafogott válaszban jó egészséget kívánt Bidennek és azt javasolta, folytassanak online párbeszédet a napokban. Biden pénteken úgy reagált: „valamikor” biztosan sor kerül a beszélgetésre. A Kreml előre kijelentette, hogy amennyiben nem érkezik világos válasz amerikai részről, azt a párbeszéd elutasításaként fogják értékelni.

Joe Biden amerikai elnök az ABC televíziónak adott szerdai interjújában egy kérdésre válaszolva gyilkosnak nevezte Putyint, és kijelentette: az orosz elnök „meg fog fizetni” az amerikai elnökválasztásba történt – állítólagos – orosz beavatkozásért.
 
Putyin erre reagálva másnap jó egészséget kívánt Bidennek és mielőbbi online párbeszédre hívta, a pénteki vagy a hétfői napot megjelölve erre.
 
A Fehér Ház szóvivője, Jennifer Psaki – akinek Fehér Házba való visszatérését az oroszok nem kis derűvel várták – csütörtökön kizárta a pénteki találkozó lehetőségét, mondván, Biden „nagyon elfoglalt”. Biden az orosz RIA Novosztyi hírügynökség jelentése szerint pénteken azt közölte: „valamikor” majd sor kerül a beszélgetésre orosz kollegájával.
 
A Kreml előre kijelentette, hogy amennyiben nem érkezik világos válasz amerikai részről, azt a párbeszéd elutasításaként fogják értékelni.
 
Nem csak Biden azon kijelentésére érkeztek kritikus reakciók, mely szerint az orosz elnök „gyilkos”, de arra is, hogy Biden a jelek szerint egyelőre nem kész a párbeszédre az orosz elnökkel.
 
Matt Goetz republikánus kongresszusi képviselő a Fox News csatornán, Sean Hannityvel mérlegelte egy esetleges Biden-Putyin vita kimenetelét. A republikánus képviselő úgy fogalmazott, hogy ha sor kerül erre a két elnök között, akkor az „nem úgy fog végződni, mint a Rocky IV.” A szenátor ezzel arra utalt, hogy a filmben az amerikai és az orosz bokszoló vérre menő küzdelme végén az amerikai fél aratott fizikai és erkölcsi győzelmet. „Nem hiszem, hogy Biden nyer” – foglalta össze Goetz.
 
Pénteken Ramzan Kadirov csecsenföldi vezető egyenesen felszólította Joe Bident, hogy fogadja el Putyin ajánlatát a párbeszédre vonatkozóan, ne „kerülgesse” a beszélgetést.

„Igen, légy férfi, Joe Biden!”

– mondta, felszólítva egyúttal az amerikai elnököt, hogy vállaljon felelősséget kijelentéseiért. „Ha van mondanivalója, akkor mondja ki” – szögezte le. Az oroszbarát csecsenföldi vezető Biden Putyint gyilkosnak tituláló kijelentése után úgy fogalmazott: az amerikai elnök „veszélyt jelent az egész emberiségre”.
 
Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató