2021. június 17. - Alida, Laura
EUR : 351.14
USD : 289.5
Időjárás ikon29°18°

Hűtlen kezelés miatt nyomoznak a Gyurcsányékhoz köthető EMIR-ügyben

Az EMIR-rendszer kiépítésével összefüggő szabálytalan közbeszerzések miatt összesen 18 milliárdot kellett visszafizetni az Európai Bizottságnak.

Hűtlen kezelés gyanúja miatt folytat nyomozást a rendőrség a WELT 2000 Kft. ellen. Az érintett cég kifogásolt ügye az úgynevezett EMIR-projekt, amely a 2007-2013-as uniós költségvetés magyarországi pénzeinek informatikai kezeléséért felelt – írja az Origo.

MSZP-s kötődések

A rendszer kiépítésével egy szocialista elköteleződésű magáncéget, a Welt 2000 Kft.-t bízták meg, de úgy, hogy az EU megállapítása szerint a sokmilliárdos megbízások teljes mértékben megszegték a közbeszerzési szabályokat, és súlyosan megsértették a magyar állam érdekeit. A Welt 2000 Kft.-t egyébként Komáromi András, egykori MSZP-s országgyűlési képviselő alapította.

Az EMIR (egységes monitoring- és informatikai rendszer) megalkotására, működtetésére és továbbfejlesztésére megkötött nyolc szerződésből hármat Heil Péter írt alá, aki 2002-2007 között a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és jogelődje elnökhelyettese volt, majd dolgozott több minisztériumban és a Miniszterelnöki Hivatalban. A 2010-es kormányváltás után tanácsadási igazgató lett az Altus Zrt.-nél, amely Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, a DK elnöke és felesége, Dobrev Klára üzleti érdekeltségébe tartozik.

18 milliárd

A portál szerint Dobrev Klára 2002-től ugyancsak az NFÜ jogelődjének elnökhelyettese volt 2004 augusztusáig. Alá tartozott a monitoringmódszertani főosztály, amely az egész EMIR-rendszert gondozta; az illetékes tárcaközi bizottság 2003-as és 2004-es üléseiről készült jegyzőkönyvek tanúsága szerint az EMIR-ről szóló napirendi pontok témafelelőse mindig Dobrev Klára volt.

A visszafizetendő összeg azért 18 milliárd forint, mert a Welt 2000 Kft. – amely zárt tárgyalásos eljárásban nyerte el a munkát és 2004-ben megkapta az EMIR továbbfejlesztési jogát is –, a 2004-es indulás óta ekkora összegre kapott megrendelést. A kft. többségi tulajdonosa és ügyvezetője az azóta elhunyt Komáromi András volt, a jelzett időszakban MSZP-s képviselő a kőbányai önkormányzatnál.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató