2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Korrupciós botrány a németeknél: Az egészségügyi miniszter férjének cégétől is vett maszkokat a kormány

A minisztérium olyan a cégtől is vásárolt, amelynek a miniszter házastársa a lobbistája.

570 ezer FFP2 típusú egészségügyi maszkot vásárolt a szövetségi egészségügyi minisztérium a Burda Gmbh.-tól, tudta meg a Der Spiegel német magazin. A minisztérium nem közbeszerzési eljárás keretében vásárolt a fent-nevezett cégtől, hanem közvetlen tárgyalás eredményeként.

A tranzakció azért keltette fel a sajtó figyelmét, mivel az ügyben felmerült a szakminiszter személyes érdekeltsége.

Jens Spahn egészségügyi miniszter házastársa ugyanis nem más, mint Daniel Funke,

a Burda vezető beosztású munkatársa. Funke 2007 óta a Burda cégcsoport alkalmazottja, kezdetben az egyik kiadványuk főszerkesztője volt, 2019 óta pedig a vállalat berlini irodájának a vezetője. Ebben a minőségében a munkaköri feladatai közé tartozik, „hogy kapcsolatot teremtsen és tartson fenn valamennyi releváns társadalmi terület fontos csoportjaival”. Ez lényegében azt jelenti, hogy Funke lobbistaként dolgozik.

Funke és Spahn, a házaspár

 

2020 tavaszán a Burda vezérigazgatója, Paul-Bernhard Kallen hívta fel az egészségügyi minisztert és tett ajánlatot a maszkok beszerzésére. A Burda főleg lapkiadó, nem gyárt egészségügyi felszerelést, a maszkokat egy szingapúri cégtől vásárolta, majd darabját 1,73 dollárért továbbadta a minisztériumnak. Az egészségügyi minisztérium 909 ezer eurót fizetett ki a szállítmányért, ami összhangban van az akkori piaci árakkal.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató