2021. július 30. - Judit, Xénia
EUR : 358.81
USD : 302.1
Időjárás ikon34°20°

A felforgató Navalnij követői az eddigi legnagyobb tüntetésükre készülnek

Az orosz ellenzéki vezér, Alekszej Navalnij szimpatizánsai kedden bejelentették, hogy idén tavasszal a modern Oroszország legnagyobb kormányellenes utcai tüntetésére készülnek. Ezzel szeretnék kikényszeríteni, hogy szabadon engedjék a bebörtönzött ellenzéki politikust. Télen három utcai tüntetést is rendeztek azért, hogy Navalnijt szabadon engedjék, de az orosz hatóságok szerint ezek illegálisak voltak és erővel oszlatták fel őket.

Navalnij legutóbb egy hete adott magáról hírt a pokrovi javítótelepről, utána pedig a feminista Pussy Riot tagjait ítélték házi őrizetre, amiért támogatják a felforgatót.

Ma Navalnij szimpatizánsai egy új politikai kampányt indítottak el egy Free Navalniy nevű honlappal együtt, és bejelentették, hogy ha legalább félmillió ember regisztrált arra, hogy részt venne egy újabb, országos méretű tüntetésen, akkor bejelentik a dátumot.

„500 000 résztvevővel ez a modernkori Oroszország legnagyobb tüntetése lesz” 

- mondta Ivan Zsdanov, Navalnij antikorrupciós alapítványának vezetője.

Navalnij szövetségesei arra igyekeznek buzdítani az oroszokat, hogy „okosan szavazzanak,” mert csak így lehet leváltani szeptemberben Putyin pártját. Leonyid Volkov, Navalnij kabinetfőnöke szerint nem Putyin a legnagyobb ellenség, hanem az apátia és a közöny. Volkov arra buzdítja az embereket, hogy regisztráljanak és jelöljék meg egy térképen, hogy hol vennének részt a tüntetésen. Néhány óra alatt már több mint 60 000 ember jelzett vissza.

A szervezők azt is közölték, hogy békés demonstrációt szeretnének. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató