2021. június 17. - Alida, Laura
EUR : 351.14
USD : 289.5
Időjárás ikon29°18°

Exit poll: a Netanjahut támogató tömb megszerezte a többséget

Naftali Bennet pártjával együtt.

A Benjámin Netanjahu miniszterelnököt támogató tömb Naftali Bennet pártjával együtt minden tévécsatorna exit poll felmérése szerint megszerezte a képviselői helyek többségét a keddi izraeli választáson, a kneszet százhúsz helyéből 61-et.

A két éven belül negyedszer megrendezett parlamenti választáson a Netanjahut támogató tömb és Bennet Jobbra nevű jobboldali pártja együtt megszerezte a parlamenti helyek többségét a szavazatukat leadók megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatások szerint.   

Naftali Bennet a választási kampányban többször kijelentette, hogy nem kötelezi el magát sem a Netanjahut támogató tábor, sem az ellene összefogó pártok tömbje mellett, de aláírt egy olyan kötelezvényt is, hogy nem hajlandó olyan kormányba belépni, melyet az ellenzéket vezető, a Van Jövő (Jes Atíd) nevű párt élén álló Jaír Lapid vezet.

Hét parlamenti hellyel lett a mérleg nyelve Naftali Bennet Jobbra nevű jobboldali tömörülése, amely csatlakozva a Likudhoz és az ultraortodox pártokhoz, biztosíthatja Netanjahunak a kormányalakításhoz szükséges, de az exit pollok szerint igen szoros, csak egyfős többséget – amennyiben a tényleges eredmények majd megfelelnek az előrejelzésnek.    

Az exit pollok átlaga szerint a Netanjahu vezette kormányzó jobboldali Likud 32 mandátummal a kneszet legnagyobb pártja lehet,

amit 17 képviselői hellyel az ellenzéki Van Jövő párt követ. Átlépte a 3,25 százalékos parlamentbe jutás küszöbét a Merec nevű baloldali liberális párt, a Likudból kivált Gideon Szaár vezette jobboldali Új Remény, a Beni Ganz vezette centrista Kék-Fehér, a szélsőségesen jobboldali vallásos cionisták pártja, valamint a szociáldemokrata Munkapárt is, viszont nem jutott be az iszlám hagyományőrző, arab Raam párt.    

Az előzetes becslés szerint kilenc képviselője lehet a Sász nevű, szefárd ultraortodox pártnak, nyolc az arab pártok közös listájának, hét az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tóra pártjának, szintén hét Avigdor Liberman Izrael a Hazánk nevű pártjának.   A tényleges szavazatszámlálás azonban csak az urnazárás után kezdődik, s eredményét várhatóan péntekre összesítik és hozzák nyilvánosságra.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató