2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Ez a "kivéreztetés": a kormány tízmilliárd forintot utal át az Egészséges Budapest Program részeként

Ez a nagy "kifosztás", amiről Karácsonyék pofáznak...

Nemcsak a Városházán, baloldali kerületekben is dívik a valóságtagadás. Többen megfeledkeztek arról beszámolni, hogy az Egészséges Budapest Program megvalósítása kormányzati forrásból történik.

Újfent bebizonyosodott, hazugságokra épült az a fővárosi baloldali kampány, amely szerint a kormány politikai alapon Budapest kifosztására törekszik. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) ülését követően jelentette be Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára és Karácsony Gergely főpolgármester, hogy ebben az évben is folytatódik az Egészséges Budapest Program (EBP). Ez egy nagyszabású kormányzati fejlesztési program az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) koordinálásával, amely során öt éven keresztül, évente tízmilliárd forintot juttat a kormány támogatásként az önkormányzatoknak, hogy fejleszteni tudják a járóbeteg-ellátást.

Annak ellenére tehát, hogy igen jelentős kormányzati támogatásról van szó, egyes baloldali vezetésű kerületek politikusai egyáltalán nem tesznek erről említést. Így volt ezzel az a XVI. kerületi momentumos Lengyel Patrik is, aki közösségi oldalán annak a Hollai Gábornak és Havasi Gábornak mondott köszönetet (előbbi a baloldali párt ország­gyűlési képviselőjelöltje, utóbbi Budapest egészségügyi főtanácsnoka), akiknek semmi közük nem volt a forráselosztáshoz. Az ugyanis a főpolgármester és a kerületi vezetők hatásköréhez tartozik. Mindenesetre Kertváros idén 850 milliót kap a szakrendelő bővítésére.

Szaniszló Sándor XVIII. kerületi DK-s polgármester is megfeledkezett arról beszámolni, hogy az EBP keretén belül idénre tervezett nyolcszázmilliós, jövőre 1,2 milliár­dos támogatást a kabinet nyújtja. Egyébként ebből az összegből új épületrésszel bővül és újul meg a Zsebők Zoltán szakrendelő. Itt kapnak helyet majd a CT- és MR-vizsgálók, a legmodernebb kardiológiai, sebészeti, reumatológiai, fizioterá­piás és gasztroenterológiai részlegek is.

Nem a momentumos Havasin múlott az sem, hogy idén 225 milliót kap Budafok-Tétény önkormányzata az EBP keretében. Karsay Ferenc fideszes városvezető a XXII. kerületi lapnak úgy nyilatkozott: a főtanácsnok rutintalansága, felkészületlen­sége miatt majdnem vesztettek százmilliót. Mindenesetre az össze­get a Káldor Adolf Szakrendelő műszerbeszerzéseire kívánják fordítani, valamint elkezdődik egy új CT-állomás építése Nagytétényben.

S bár Karácsony-vezette Fővárosi Önkormányzat nem javasolta az Újhegyi orvosi rendelő felújításának támogatását, D. Kovács Róbert X. kerületi fideszes polgármester kiharcolta az ötszázmilliós kormányzati támogatást a kőbányaiaknak. Csepel egyébként 750, a II. kerület 150, Újpest 530, Hegyvidék önkormányzata pedig 300 milliót fordíthat fejlesztésekre.

Forrás: Magyar Hírlap

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató