2021. július 27. - Liliána, Olga
EUR : 361.48
USD : 306.75
Időjárás ikon34°22°

Felháborodtak az olaszok, hogy kiköthet a migránsokat szállító hajó

Az Ocean Viking civilhajó kikötési engedélyt kapott a szicíliai partokon.
 
 

Az SOS Méditerranée francia civilszervezet hajója, több mint száz bevándorlóval a fedélzetén, a szicíliai Augustában kapott kikötési engedélyt – közölte kedden este a helyi rendőrség. Lampedusa lakosai polgári keresetet nyújtottak be a Földközi-tengeren érkező migránsok mentésével foglalkozó nem kormányzati szervezetek ellen. Az Ocean Viking a 116 fős csoportot líbiai vizeken vette a fedélzetére. A bevándorlókon az olasz egészségügyi hatóságok koronavírus-tesztet végeztek még a hajó fedélzetén, és csak azt követően engedték őket partra szállni. Hat ember tesztje bizonyult pozitívnak. Az érkezők több mint fele szülői kíséret nélküli kiskorú vagy fiatalkorú. Többségük közép-afrikai, de a csoportban vannak líbiaiak is. Megkezdődött a bevándorlók azonosítása, majd az Allegra nevű karanténhajón helyezik el őket a következő két hétre.

A lakosok ügyvédet fogadtak fel

A francia SOS Méditerranée norvég felségjelzésű hajója év eleje óta második alkalommal köt ki a dél-olaszországi partokon: február elején az Ocean Viking 422 emberrel érkezett meg, közöttük negyvenhatan bizonyultak pozitívnak. Március elején a Sea-Watch 3 kötött ki egy 385 fős csoporttal, a német civilhajót az olasz hatóságok vasárnap lefoglalták.

„Olaszország zárlat alatt van, a vállalatok bezárnak, a lakosokat és cégeket korlátozzák, egyetlen, amit a kormány nem állít le, az az illegális bevándorlók kikötése,

Olaszország zárva, a kikötők pedig nyitva”

– hangoztatta közösségi oldalán a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni.

Lampedusa lakosai bejelentették, hogy ügyvédet fogadtak fel, és polgári jogi keresetet nyújtottak be abban az eljárásban, amelyet a szicíliai Trapani ügyészsége kezdeményezett a Jugend Rettet, az Orvosok határok nélkül és a Save the Children civilszervezetekkel szemben, illegális bevándorlás pártolása címén. A sziget lakosai sértett félnek tartják magukat, mivel „évek óta szenvedő alanyai a líbiai partokról a civilhajókkal érkező illegális migrációnak” nyilatkozta az ügyvéd Valter Biscotto.

Kártérítést követelnek

A lampedusaiak kártérítést követelnek a tömeges migráció miatt egyebek közt a helyi idegenforgalomban okozott „felbecsülhetetlen” kárért. Sajtóadatok szerint év eleje óta közel tízezren indultak el Líbiából: több mint négyezer embert a líbiai parti őrség visszafordított, 3500-an jutottak el a dél-olaszországi partokra. Utóbbiak 43 százaléka civil szervezetek hajójával érkezett. További több mint kétezer ötszázan Tunéziából keltek át az olasz szigetekre.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter a NATO tagállamok keddi külügyminiszteri ülése után hangoztatta, hogy Róma az Egyesült Államok közreműködését várja a líbiai helyzet stabilitásának megteremtésében. „Meg kell állítani a nyár közeledtével egyre erősödő migrációt, amely a radikalizálódás és a terrorizmus veszélyét hordozza magában” – hangoztatta az olasz diplomácia vezetője.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató