2021. július 27. - Liliána, Olga
EUR : 361.48
USD : 306.75
Időjárás ikon34°22°

Megszavazták: Putyin újraválasztható

Harmadik, végleges változatában megszavazta az orosz parlament alsóháza szerdán a választási törvény módosítását, amely összhangba hozza az orosz elnökválasztás rendjét a tavaly július 1-jén elfogadott alkotmánymódosítással. Ezzel megnyílt annak a lehetősége, hogy Vlagyimir Putyin elnök még kétszer jelöltesse magát a tisztségre.

Az orosz alkotmány a módosítás előtt kizárta annak a lehetőségét, hogy Putyin két egymást követő ciklus letöltése után ismét versenybe szálljon az elnökségért, az elfogadott változtatás azonban törölte az "egymást követő" kitételt, ugyanakkor lenullázta a hivatalban lévő államfő addigi mandátumait.

A 68 éves Vlagyimir Putyin immár 21. éve áll Oroszország élén. 2000 és 2008 között elnöki minőségben – akkor az államfői mandátum csak négy évig tartott –, majd 2008 és 2012 között, az alkotmányos korlátozás miatt miniszterelnökként. Ebben az időszakban Oroszország elnöke Dmitrij Medvegyev volt, majd ismét Putyin került az államfői hivatalba, amelynek mandátumát időközben hat évre meghosszabbították. A 2018-ben megtartott választás megerősítette ebben a tisztségben. Az elnök mindeddig nem jelentette be egyértelműen, hogy indulni kíván-e a 2024-ben esedékes elnökválasztáson. A mostani módosítással viszont nem csak 2024-ben, de 2030-ban is jelöltetheti magát, azaz akár 2036-ig, 83 éves koráig is betöltheti a tisztséget.

A szerdán elfogadott törvénymódosítás értelmében nem választható újra orosz államfővé, aki két ciklus erejéig már betöltötte ezt a tisztséget. A változtatás értelmében ez a megkötés nem vonatkozik arra az elnökre, aki a tavalyi alkotmánymódosítás idején hivatalban volt, vagyis az ő esetében semmissé válik a korábbi mandátumok általi kötöttség.

A törvénymódosítás értelmében elnök csakis olyan, a 35. életévét betöltött orosz állampolgár lehet, aki legkevesebb 25 éve él az ország területén, és korábban más országban sem állampolgársággal, sem állandó lakhatási engedéllyel nem rendelkezett. Ez alól kivételt képeznek azok az államok, amelyek teljes egészében vagy részben Oroszország részévé válnak.

Az orosz elnök egyébként kedden megkapta a koronavírus elleni oltóanyagot, de azt nem tudni, hogy az orosz vakcinák közül melyikkel oltották be.

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató