2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Merkel: "nagyon-nagyon súlyos" helyzetben van Németország

Ausztriában a kormány korábbi terveivel ellentétben húsvét előtt nem lesznek további nyitások. A német kancellár szerint országa nagyon súlyos helyzetben van a vírus fertőzőbb brit variánsának terjedése miatt. A brit kormány bejelentette, hogy súlyos pénzbírsággal büntethetik azokat, akik nyomós indok nélkül próbálnak külföldre utazni. 

Egy perces néma csenddel emlékeztek meg a koronavírus-járvány halálos áldozatairól az Egyesült Királyságban, az országos kijárási tilalom bevezetésének egy éves évfordulóján. Az országban több mint 126 ezer ember vesztette életét a fertőzés szövődményei következtében.

"Az elmúlt év során országunk olyan kihíváson ment át, ami több módon is megpróbálta a képességeinket. De rengeteg áldozatkész ember elszántsága inspirált és tanított alázatra bennünket. Most méltó, hogy megálljunk, hogy megemlékezzünk az áldozatokról"

– mondta Károly herceg, brit trónörökös. 

Az Egyesült Királyságban az oltási program következtében folyamatosan csökken a naponta regisztrált új fertőzéses esetek és a kórházi kezelésre szorulók száma. A legnagyobb ütemben a halálozások száma csökkent. 

Három héten belül korábban nem látott sokk érheti a francia kórházi ellátórendszert, ha nem tudják lassítani a járvány terjedését – erre figyelmeztetett a francia kórházszövetség elnöke. Az országban a múlt heti adatokhoz képest megduplázódott az új koronavírusos esetek száma. 

"Az oltási program a nemzeti prioritásunk, ezért ebben nem lesznek szünnapok vagy hétvégék. Annyit kell oltanunk amennyit csak tudunk" – mondta Emmanuel Macron francia elnök. 

Németországban április 18-áig fenntartják az érvényben lévő korlátozásokat, és a húsvéti ünnepekre további szigorításokat vezetnek be, hogy megfékezhessék a járványt. A német kancellár szerint az ország "nagyon-nagyon súlyos" helyzetben van. 

"Versenyt futunk, hogy minél hamarabb megérezzük az oltási program hatását" – jelentette ki Angela Merkel. 

Ideiglenes felfüggesztése után folytatják az oltást az AstraZeneca vakcinával Spanyolországban. Az egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint az országban 55 évről 65 évre emelték az oltóanyag alkalmazásának korhatárát.

 

(ATV)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató