2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

"Tegnap Trump, holnap bárki más" - Már Bernie Sandersnek sem tetszik a Twitter cenzúrája

A demokrata politikus aggályosnak tartja, hogy egy maréknyi ember dönt a különböző vélemények cenzúrájáról

Bernie Sanders korábbi demokrata elnökjelöltnek nem igazán fekszik, hogy a Twitter végleg kitiltotta Donald Trumpot a január 6-ai capitóliumi ostrom után, mivel ez "más véleményeket elnémító trendet jelez". Az Ezra Klein Show podcastbeszélgetésében hozzátette, aggályosnak tartja, hogy "maroknyi high-tech ember" kezében ekkora cenzúra-hatalom van.

A vermonti szenátor "kiegyensúlyozott" megközelítést sürgetett.

Sanders nyilatkozata némileg meglepő annak fényében, hogy gyakran kritizálja Trumpot, ebben a kérdésben azonban egyértelműen szembemegy a főárammal. Konkrét javaslatot nem mondott az online visszaéléseket és gyűlöletbeszédet cenzúrázók "kiegyensúlyozottá" tételére, de kijelentette: "az ördög a részletekben van".

Rámutatott arra is, hogy nem szabad azt gondolni, hogy a cenzúra csak egy irányban fog hasítani:

"Tegnap Donald Trumpot tiltották ki, holnap pedig valaki mást fognak, akinek egészen más a véleménye ... ez egy olyan kérdés, amin sokáig és keményen el kell gondolkodnunk"

- mondta Sanders, hozzátéve: „hogyan őrizhetjük meg alkotmányos jogainkat anélkül, hogy ezt az országot„ nagy hazugság ”mentalitásba és összeesküvés elméletekbe sodornánk?”

A demokrata szenátor megjegyzései nem sokkal azután jöttek, hogy Jason Miller, Donald Trump volt kampányszóvivője bejelentette, az elnök két-három hónapon belül elindíthatja saját közösségi médiaplatformját, ami "teljesen újradefiniálja majd a játékot". 

A Pew Research januári tanulmánya szerint az amerikai felnőttek 58 százaléka támogatta, 41 százaléka ellenezte, hogy a techóriások száműzték Trumpot az online térből.

A tilalom hónapokig tartó vizsgálata után a Twitter a múlt héten közölte, hogy az embereket kérdezi meg arról, hogyan és milyen körülmények között kellene betiltania a világ vezetőit. Közölte, hogy eljárási keretrendszerének felülvizsgálatát végzi annak érdekében, hogy megállapítsa,  a vezetők esetében ugyanazokat a szabályokat kell-e érvényesíteni, mint az általános felhasználók esetében.

A Facebook, amely januárban szintén határozatlan időre felfüggesztette Trumpot, megbízta "független" felügyelő bizottságát, hogy döntsön arról, hogy meg kell-e hosszabbítani a tilalmat.

Forrás: Hetek

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató