2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Orbán Viktor: Szabad lesz a nyár

Orbán Viktor az interjút azzal kezdte, hogy ismertette a legfrissebb információkat, melyek elhangoztak az Operatív Törzs ülésén. Állítása szerint nem az a kérdés, hogy mikor érjük el a járványcsúcsot, hanem hogy mikor kezdünk el lefelé menni onnan.

Nem tudni mikor tetőzhet a járvány 

Egyelőre senki sem tudja megmondani, hogy mikor tetőzhet a járvány - mondta Orbán Viktor miniszter elnök a Kossuth Rádióban. Ismertette, hogy a reggelre 275-en hunytak el a fertőzés szövődményeui miatt, 11823-an igényelnek kórházi ellátást, közülük mintegy 1483-an vannak lélegeztetőgépen. 

Élő erőből is vannak tartalékaink, de ezek nem végtelenek - húzta alá a miniszterelnök. 1200 orvostanhallgatót vonnak be a munkába. 

Az új mutáns háromszor annyi embert tud megfertőzni, mint a korábbi variánsok, ráadásul a fiatalok is veszélyben vannak, egyre többen vannak kórházban, elhúzódó fájdalmat okozva nekik – hangsúlyozta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Kérte továbbá az embereket, hogy mindenki tartsa be a szabályokat.

 

Szabad lesz a nyár

 

Egyelőre az oltás a legfőbb védelem, de most nincs elég vakcina, ezért nem tudunk több embert védetté tenni - mondta a kormányfő. A tegnapi uniós csúcsra utalva közölte, nekünk van esélyünk arra, hogy a keleti vakcinák időben való beszerzése miatt szabad legyen a nyarunk. Más tagállamokban siralmas a helyzet. 

Mi április-májusban tudunk a legtöbbet oltani, májusban lesz a legtöbb vakcinánk - közölte Orbán Viktor. 

 

Az uniós vakcinaellátás is szóba került a műsorban. Orbán Viktor elmondta, a vakcinák beszerzését a nyugati világ átengedte Brüsszelnek. „Elrontottuk, rosszul döntöttünk, azt kellett volna mondani, hogy mindenki maga intézze a beszerzéseket, mondhattuk volna, hogy nem, de az volt a közbölcsesség, hogy együtt talán sikerülni fog” – húzta alá. 

 

Magunkból indultunk ki, azt hittük, hogy Brüsszelnek olyan fontos ez a dolog, mint nekünk – folytatta a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban a miniszterelnök. Rámutatott: „Nekünk nem az ár az elsődleges, nem potyog az égből a pénz, de az életekhez képest másodlagos.”Az idő a fontos, ha olcsón nincsen, akkor inkább legyen drágább. A mi felelősségünk teljesen nyilvánvaló a választók irányába – szögezte le.

 

A boltok előtt sorok alakulhatnak ki, ezért megfontolják, hogy kitolják a nyitvatartási időt. A részletszabályokat még mindig tárgyalja az operatív törzs, azok a holnapi Magyar Közlönyben lesznek nyilvánosak – mondta Orbán Viktor.

 

Orbán Viktor egy dologhoz ragaszkodik: amíg a 65 év fölötti honfitársaink nincsenek beoltva, addig nem lehet újranyitásról beszélni.

Frissítjük!

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató