2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

A bécsi bíboros is kiállt a homoszexuális házasság megáldása mellett

Christoph Schönborn bíboros kijelentette, hogy ő „nem elégedett” a Hittani Kongregáció magyarázatával a homoszexuális kapcsolatok megáldását illetően.

A Kongregáció március 15-én kiadott közleményében egyértelműen állást foglal az azonos nemű párok kapcsolatának egyházi megáldása kapcsán.

Az ügy globális szinten hatalmas port kavart a pápát mindezidáig „liberálisként” tisztelő világi emberek között, a kiállás azonban az Anyaszentegyház berkein belül sem maradt visszhang nélkül.

Az osztrák Der Sonntag egyházmegyei hírlap március 24-én megjelent interjújában Bécs érseke szembehelyezkedett a Szentszék iránymutatásával. Az Egyházat az édesanyához hasonlítva elmondta: egy anya nem vonhatja meg áldását a gyermekeitől, „még akkor sem, ha gyermeke problémákkal kell megküzdjön az életben.”

Schönborn, tisztán látva a Kongregáció érvelését – amely több indokot is felsorakoztat amellett, hogy természetéből, szentségéből fakadóan miért nem lehet soha egyenértékű a homoszexuális kapcsolat a férfi és nő közt köttetett házassággal – szavaival arra utalt:

ő ennek ellenére mégsem fogja megtagadni az egynemű párok megáldását, ha azt őszintén, „nem a show kedvéért” kérik.

Ausztria több püspökének véleménye egybecseng a bíboros álláspontjával. Hermann Glettler, Innsbruck püspöke az osztrák állami televízióban elmondta, hogy az ő pozíciójában nem tagadhatja meg két olyan embertől az áldást, akik kifejezetten kérik azt és az Egyházzal karöltve kívánják élni az életüket. Glettler elmondta azt is, mennyire csalódott volt a Rómából érkező responsum tartalmát illetően.

Innsbruck püspöke leginkább abban látja a problémát, hogy a Kongregáció nem tesz élesen különbséget az „áldás” és a „szentségi házasság” fogalma között.

Forrás: Vasarnap.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató