2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

“Azt merném mondani, hogy áprilisban mindenképpen” - mondta Gulyás Gergely arra, mikor nyitnak a teraszok

A kancelláriaminiszter egy online fogadóórán mondta azt, hogy áprilisban már lehet ebédelni egy étterem teraszán. De hozzátette, hogy “a jövőre vonatkozó minden prognózis bizonytalan” a járvány miatt.

Nehéz kérdés. Azt merném ma mondani, hogy áprilisban mindenképpen

- ezt arra a kérdésre válaszolta Gulyás Gergely, hogy “a tervek szerint hány hét múlva ülhetek le egy étterem teraszára megebédelni?”

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a XII. kerület parlamenti képviselője is, Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármesterrel és Fürjes Balázzsal, a Budapestért felelős államtitkárral tartott online fogadóórán válaszolt erre a feltett kérdésre is. “Ebben bízol, ha nem jön közve semmi?” - kérdezte tőle Pokorni a terasznyitás kapcsán, mire Gulyás Gergely igennel felelt, de hozzátette: “minden jövőre vonatkozó prognózis amúgy is bizonytalan, most különösen az”.

Egy másik kérdésre, hogy miért rendezünk a korlátozások alatt is nemzetközi sporteseményeket, Gulyás Gergely azt válaszolta: alig rendezünk. Ahhoz képest, hogy milyen tervek voltak, lemondtunk nagyon sok rendezvényt, amiket pedig megrendezünk azok döntően olimpiai kvalifikációs versenyek, ezek kizárólag zárt kapuk mögött tendezhetőek meg. A járványügyi protokoll rendkívül szigorú - mondta. Ha azt szeretnénk, hogy minél többen jussanak ki az olimpiára, az mindig nagy előny egy magyar sportolónak, ha Magyarországon tud versenyezni, még közönség nélkül is. Ezekből különösebb gond nem volt, egy olyan verseny volt, hogy 8-9 vivónál mutatták ki a fertőzést. De ők nem találkoznak senkivel, gyakorlatilag karanténban élik itt az életüket, egymással vívnak zárt kapuk mögött, utána pedig haza mennek - mondta. Ha a cél az, hogy mindenkinek az egészségét, életét amennyire tudjuk, védjük meg, de az élet ne álljon meg, akkor ez nemcsak a gazdaságra vagy a munkára igaz, hanem a versenyszerű, “mondhatni munkának tekinthető sportra is”, hiszen akinek nincs versenyengedélye, az még edzeni sem tud - tette hozzá Gulyás Gergely. Pokorni felvetésére, hogy anyagilag egy ilyen világverseny most nyereség vagy ráfizetés, a miniszter azt mondta, hogy ráfizetés, hiszen zárt kapuk mögött zajlik.

Arra a beküldött kérdésre, hogy “mikor érkezik a következő adag vakcinaszállítmány hazánkba”, a miniszter azzal válaszolt:

folyamatosan érkeznek vakcinák, hétfőn érkezik Szputnyik vakcina. A szállítási pontosság nagymértékben különbözik

- tette hozzá - a gyártó cégektől függően. Összességében “a kínaiak a legszorgalmasabbak”, ők a szerződésbél lényegesebben előbb teljesítettek, és az oroszok és a Pfizer, bár voltak kisebb csúszások, “de nagyjából a szerződés dzerint teljesítettek”. Ez a három olyan gyógyszergyártó, amiben lehet bízni - jelentette ki, és úgy folytatta: a Moderna keveset szállít és bizonytalanul, “de még mindig sokkal jobb, mint az AstraZeneca, amelyik a már bejelentett adagok számából is jelentősen visszavesz újra és újra. Ők többszázres elmaradásban vannak a szerződéshez képest. Van ezzel kapcsolatban sok nehézség" - jegyezte meg.

Gulyás Gergely ezúttal is megismételte, hogy Magyarországon az a helyes döntés született, hogy ellenőrzött, bevizsgált, több otszágbanan kipróbált és hatásos vakcinákat mindenhonnan venni kell. Mi a Merkel német kancellár által elmondottakat a gyakotlytban is követtük, miszerint vakcinából nem szabad ideológiai kérdést csinálni. Azt butaságnak nevezte, amit Manfred Weber mondott, hogy az “európai szolidaritás megszegése” egy nem nyugati vakcina beszerzése. “Ez a felelőtlenség rendkívül magas foka, miközben tudjuk, hogy akiket beoltjnk, azok védetté válnak, akiket pedig nem, azok elveszíthetik az életüket.

“Az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint az az európai szolidaritás, ha hagyjuk meghalni sz embereket”

- mondta a miniszter Fürjes Balázs közbevetésére. “Ezt az egészen buta, primitív, dogmatikus gondolkodást ezt ni nem követtük, “ez Németországban is csak egy hang, de inkább brüsszeli hangnak tekintsük, mert Weber inkább brüsszeli mint bajor” - jegyezte meg.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy az itt beadott vakcinák kicsivel több mint a fele keleti vakcina. “A védettség szempontjából azt tudom mondani, hogy minden vakcina jó, már az első oltást követően szinte azonnal nagyon kicsi hányadára csökken a fertőzés veszélye” - jelentette ki, mindenkit arra biztatva, hogy regisztráljon. Aki regisztrál, belátható időn belül az oltást is megkapja - mondta a miniszter.

Forrás: ATV

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató