2021. június 17. - Alida, Laura
EUR : 351.14
USD : 289.5
Időjárás ikon29°18°

Most azért vergődik a mérhetetlen Párbeszéd, mert a járvány idején nem lehet tüntetni

Az Alkotmánybírósághoz fordult Erőss Gábor, a Párbeszéd elnökségi tagja, Józsefváros alpolgármestere, mert szerintük a kormány a koronavírus-járványra hivatkozva már november óta korlátozza a gyülekezési szabadságot.

Erőss Gábor szombati online sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány a járvány ürügyén betiltotta a tüntetéseket.

„A gyülekezési szabadság az egyik legfontosabb, legalapvetőbb alkotmányos alapjog, amit (…) még a fideszes kétharmad által elfogadott alaptörvény is garantál”

– fogalmazott az ellenzéki politikus.

Hozzátette, még „járványbiztos” formában sem lehet tüntetni már lassan fél éve: nem engedélyezik az autós vagy az olyan demonstrációkat sem, ahol a résztvevők betartanák a távolsági és a maszkviselési szabályokat, esetleg ülve tiltakoznának.

Erőss Gábor elmondta azt is, néhány hete készítette el – a Magyar Helsinki Bizottság jogi szakvéleménye alapján – az Alkotmánybíróságnak szánt beadványát, amiben azt kifogásolják, hogy a kormány úgy tiltotta meg a járvány alatt a tüntetéseket, hogy még kérvényezni sem lehet azok megtartását.

Jelezte, a Párbeszéd tüntetett volna egyebek mellett a szociális jogok elvétele, az egyetemek privatizációja, az oktatási szegregáció, „az önkormányzatok kifosztása” és „a kormányzati korrupció” ellen.

Hangsúlyozta,

azt várják az Alkotmánybíróságtól, hogy adja vissza az emberek számára a gyülekezési szabadságot.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató