2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Politikai okok miatt Fehéroroszországot diszkvalifikálták az Eurovízióról

A szervezők szerint dalszöveggel kétszer is megsértették a verseny szabályait.

Nem indulhat fehérorosz versenyző az Eurovíziós Dalfesztiválon, miután az ország kétszer is olyan dallal nevezett, amelynek a szövege megsértette a verseny szabályait. (Értsd: nem a multikulti, nem az LMBTQ-lobbi, nem a migránsokról írtak dalt... sőt, egy olyan politikus mellé álltak, aki az EU-val konfliktusban áll) 

Fehéroroszországot két héttel ezelőtt szólították fel a szervezők, hogy új dallal jelentkezzen, miután a korábbi számnak nem kívánt politikai vonatkozásai voltak. Csakhogy a második dallal sem sikerült megfelelni a szabályoknak.

Fehéroroszország a Galasy ZMesta nevű együttessel akarta képviselni magát az Eurovízión. Az együttes a kormányellenes tüntetések kigúnyolásáról híres.

Az országban több tüntetés is volt tavaly, miután Aljakszandr Lukasenka elnök egy vitatott választáson aratott győzelmet.

Az eurovíziós nevezésnél felvetődött az aggodalom, hogy egy ilyen dalszöveg legitimálná a fehérorosz tünetők erőszakos elnyomását, ezért új dalt kértek, de ezt is elutasították, Fehéroroszország így nem fog részt venni a 65. Eurovízión májusban. (persze a németeknél, hollandoknál, franciáknál nyugodtan lehet ütni-verni a tüntetőket)

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte meg a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. A valódi győztesnek Szvjatlana Cihanouszkaját elismerő ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és Lukasenkát a Nyugat, ezen belül az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek.

A választás után hetente tartottak tiltakozó megmozdulásokat, amelyeket a biztonsági erők levertek. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsérültek a megmozdulások során. A hatóságilag nem engedélyezett tüntetéseken való részvétel miatt büntetőeljárások százai indultak, és az ellenzék több vezetőjét bíróság elé állították.

Conchita Wurst, az osztrákok versenyzője simán behúzta a győzelmet néhány évvel ezelőtt. A szervezők ezeket favorizálják, normalitással nem lehet győzelmet aratni. Szerencsére hazánk kilépett ebből a mocsokból is...

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató