2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

A lengyel hazafiak megkergették a Homokomando-t

Lengyelországban a múlt héten egy csapat hazafi rontott rá a Homokomando nevű sportszervezet tagjaira egy közparkban. A közelmúltban történt "gyűlölet-bűncselekményeket" már az Egyesült Államok varsói nagykövetségének ügyvivője is elítélte.

A gdański támadást követően – ami után két sportolót kórházba kellett szállítani – több lengyel és külföldi nagyvárosban szolidaritási akciót hirdettek. A „Mától együtt edzünk” nevű eseményen Brüsszeltől Varsóig tucatnyi településen vonultak ki a parkokba a "homofób indíttatású erőszak" ellen tiltakozók közösen sportolni.

Katowicében és Varsóban azonban a rendőrség név szerint összeírta a résztvevőket, és ahogy a sportszervezet a Facebookon írja, ezt kizárólag az ő esetükben tették meg a hatóságok, másokkal nem foglalkoztak. És miközben a katowicei sportnapra nyolc autóval is felvonultak a rendőrök, addig Wrocławban megismétlődött a gdański támadás.

Ismét egy csapat, maszkos férfi rohanta meg a sportolókat, a Staromiejskim parkban személyi sérülés azonban ezúttal nem történt, mert a résztvevőknek sikerült elmenekülniük. A támadás után nem sokkal egy kitakart arcú csoportkép jelent meg az Összlengyel Ifjúság nevű szerveztet Facebook-oldalán a

„Milyen volt a mai edzés?”

felirattal. A kép egyértelműen a helyszínen készült, és a posztban a Homokomandót is megjelölték.

A lengyel Noizz portál szerint ezzel az hazafiakból álló ifjúsági szervezet közvetve elismerte, hogy ők állnak a támadás mögött. A Gazeta Wyborcza szerint a kép először Marcin Osowski, a Wrocław Egyetem egyik diákjának, az Összlengyel Ifjúság egyik vezető tisztségviselőjének a Twitterén jelent meg, aki méltatta a támadás után készült fotót.

Az egyetem emiatt közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozzák, hogy minden hasonló eset az intézmény fegyelmi szerve elé kerül.

„Az erőszak és a gyűlöletbeszéd dicsőítése, valamint bármilyen csoporthoz való tartozás alapján mások kirekesztése mind olyan viselkedés, amely sérti a Wrocław Egyetem hallgatóinak méltóságát.”

 A közleményben az egyetem leszögezi, hogy elutasítják a megkülönböztetést és az erőszakra való felbujtás minden formáját.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató