2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Jakab: a Jobbik egységes, fegyelmezett párt lett

A Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt a Civitas Intézet friss felmérése szerint. A Kész Zoltán korábbi független képviselőhöz köthető cég most először közölt országos politikai közvélemény-kutatást. Eszerint a Jobbikon kívül csak a DK és a Momentum jutna be a parlamentbe, ha most lennének a választások. A felmérés azt mutatja, hogy a Fidesznek magabiztos előnye van az egyesült ellenzékkel szemben. Az ATV Híradó riportja.

2018 tavaszán a Fidesz-KDNP sorozatban harmadszor nyerte meg az országgyűlési választásokat. Akkor kétharmaddal nyertek, azonban az elmúlt hónapokban már több kutatóintézet is a közösen induló ellenzék vezetését mérte.

Azonban a Civitas Intézet most közzétett mérései más képet mutatnak. A korábbi független parlamenti képviselő, Kész Zoltán által vezetett cég kutatása alapján a Fidesz-KDNP előnye tetemes, a biztos párt választók 54% szavazna a kormánypártokra.

A második helyre ezúttal a Jobbik került, rájuk a biztos pártválasztók 14% voksolna. A felmérésből az is kiderül, hogy a Jobbikon kívül csak a DK és a Momentum jutna be a Parlamentbe, mindkét párt a szavazatok 9%-ra számíthatna. A Civitas mérése szerint az ellenzéki összefogás 40%-ot kapna egy most vasárnapi választáson.

"Jelenleg sokszor azt látjuk, hogy az ellenzék belelovalja magát abba, hogy ilyen-olyan esélyei vannak. Vannak esélyei, sőt jó esélyei vannak, de nem szabad elfelejteni, hogy azt a munkát, amit el kell végezni, most már több kutatás is megmutatta, hogy az főleg vidéken kell elvégezni azt a munkát" - mondta Kész Zoltán.

Az előválasztás kezdetéig ugyan még majdnem 150 nap hátra van, de jelenleg Jakab Péter győzelmi esélyei a legnagyobbak. A Jobbik elnökének támogatottsága 27% a miniszterelnök-jelölti versenyben, őt követi 4%-os lemaradással Karácsony Gergely. A harmadik helyen, 15%-kal Dobrev Klára, a negyedik-ötödik helyen Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András áll.

"Jakab Péter úgy tesz most már január óta következetesen, ahogy egy ellenzéki párt vezetőjének tennie kell." - Horn Gábor ugyanakkor hátránynak látja Jakab Péter esélyei szempontjából, hogy a párt főleg a kistelepüléseken erős, márpedig szerinte az előválasztás a városokban dőlhet el.

"A többi jelöltnek akár Fekete-Győrnek, akár Dobrevnek, akár pedig mondjuk Karácsonynak, ha elindul, lesz egy helyzeti előnye, hogy az ő szavazóik azok közelebb lesznek a szavazóhelységekhez, könnyebben elérhetőek lesznek." - vélekedett Horn.

"Most kezd beérni az elmúlt egy évben elvégzett munka gyümölcse" - ezt már Jakab Péter mondta Híradónknak.

"A Jobbik egységes, fegyelmezett, szervezett párt lett. Hála Istennek. És ami nagyon fontos, hogy nem szimbolikus politizálást folytatunk. Nem ideológiai kérdésekre, nem eszmetörténeti vitákra koncentrálunk, hanem sokkal inkább az emberek húsbavágó és mindennapi problémáival foglalkozunk és erőt mutatunk a hatalommal szemben" - fogalmazott a Jobbik elnöke.

Jakabon kívül hivatalosan egyelőre Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter jelentette be indulását az előválasztáson. Dobrev Klára lehetséges részvételéről először férje, Gyurcsány Ferenc beszélt. Bár Dobrev még nem döntött, Molnár Csaba, a párt alelnöke a Spirit fm-nek azt mondta: meg szeretné győzni őt az indulásról. Karácsony Gergely haladékot kért mielőtt határozna.

 

 

(ATV)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató