2021. július 27. - Liliána, Olga
EUR : 361.48
USD : 306.75
Időjárás ikon34°22°

Öngyilkos merénylet történt egy indonéziai katolikus templomnál - Videó

Többen megsebesültek – közölte a helyi rendőrség és egy szemtanú.

Öngyilkos merénylet történt az indonéziai Celebesz (Szulavézi) déli részén található Makassar egyik katolikus templománál vasárnap, többen megsebesültek – közölte a helyi rendőrség. A hatóságok szerint két feltételezett merénylő vesztette életét a támadásban. A szélsőségesek motorbiciklin érkeztek a Jézus Szent Szíve katedrálishoz, ahol a biztonságiak feltartóztatták őket – mondta el egy helyi pap, Wilhemus Tulak.

Sebesültek és pusztítás

Argo Yuwono, a rendőrség szóvivője 14 sebesültről számolt be. A templomban számos hívő tartózkodott a robbanás idején, mivel éppen véget ért a húsvétot megelőző nagyhét kezdetét jelző virágvasárnapi mise. A pusztítás teljes mértékét még nem tudni, de több autó megrongálódott. A rendőrség lezárta a környéket. A helyszínre mentőautók érkeztek.

A támadás elkövetőjeként egyelőre senki sem jelentkezett. A hatóságok vizsgálják, hogy milyen radikális csoporthoz tartozhattak a merénylők, és hogy a támadásnak köze lehet-e ahhoz, hogy a biztonsági erők a közelmúltban elfogtak több feltételezett szélsőségest – tette hozzá a szóvivő.

A terrorelhárítás januárban razziát tartott a radikálisok egyik makassari rejtekhelyén. Az akcióban két emberrel végeztek, akiknek a rendőrség szerint közük lehetett egy Fülöp-szigeteki templom elleni kettős robbantáshoz, amelyben több mint húszan vesztették életüket 2019 elején.

A terrorelhárítási ügynökséget vezető, Boy Rafli Amar terrorcselekménynek minősítette a makassari támadást. Yaqut Cholil Qoumas indonéziai vallásügyi miniszter közölte, hogy bármi is volt indítéka, egyik vallás sem igazolhatja a merényletet. Gomar Gultom, az Indonéziai Egyházak Tanácsának vezetője pedig kegyetlen incidensnek nevezte a támadást.

 

 

 

Keresztény kisebbség a tartományban

A vallásilag sokszínű, 1,5 milliós Makassarban jelentős keresztény kisebbség él. A 260 millió lakosú Indonézia a világ legnagyobb muszlim országa, a lakosság 88 százaléka muszlim vallású.

2018-ban az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez kötődő Jamaah Ansharut Daulah nevű indonéziai szélsőséges csoport intézett támadást helyi templomok és egy rendőrségi ellenőrzőpont ellen Surabayában. Akkor több mint harmincan vesztették életüket.

A délkelet-ázsiai ország történetének legvéresebb iszlamista merényletére Bali turistaparadicsomban történt 2002-ben. A támadók 202 emberrel végeztek, többségük külföldi volt.

Az elmúlt években az indonéziai biztonsági erők sikerrel vették fel a harcot a szélsőségesekkel szemben, azonban újabban egyre több incidensre volt, miután számos helyi lakos csatlakozott az Iszlám Államhoz a Közel-Keleten.

Forrás: Mandiner
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató