2021. június 20. - Rafael
EUR : 355.38
USD : 298.31
Időjárás ikon31°19°

Nagy bejelentés a 4iG-től: megvásárolná a Digi magyar érdekeltségét

Előzetes megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a román RCS & RDS konzorciummal, a tulajdonában lévő Digi Csoport magyar érdekeltségeinek megvásárlásáról - derül ki a 4iG közleményéből.

Stratégiai akvizícióval folytathatja terjeszkedését a 4iG a hazai távközlési piacon, miután előzetes – nem kötelező érvényű – megállapodást kötött a román RCS & RDS konzorciummal a Digi Távközlési Szolgáltató Kft. és leányvállalatai, azaz Invitel Zrt. és az I TV Zrt. megvásárlásáról. A Budapesti és a Bukaresti Értéktőzsde honlapján bejelentett ügylettel a 4iG 100 százalékos tulajdont szerezneMagyarország vezető telekommunikációs és médiaszolgáltató vállalatcsoportjában. A tervezett tranzakció a társaságok átvilágítását, a végleges adásvételi szerződés aláírását és a szükséges hatósági eljárásokat követően szeptember végéig zárulhat.

A 23 éves tapasztalattal és széles körű szolgáltatási portfólióval rendelkező Digi Csoport Magyarország egyik vezető távközlési vállalata. A cégcsoport a kábeltévé, a vezetékes internet és adattovábbítás, a mobil távközlés, a vezetékes telefon, valamint DTH (Direct to Home) műholdas szolgáltatások piacán is jelen van. A Digi országszerte több mint 1,1 millió előfizetőt szolgál ki, és több mint 2,5 millió bevételt biztosító előfizetéssel (Revenue Generating Unit, RGU) rendelkezik. A Digi által üzemeltetett hálózatok többsége fejlett száloptikás technológián alapul - írják a közleményben.

A Nemzeti Média- és Információközvetítési Hatóság adatai alapján a Digi a második legnagyobb szereplő az előfizetéses televízió, a szélessávú internet, illetve a vezetékes hangszolgáltatók versenyében.  A piacon egyedülálló módon a Digi saját gyártású televíziós csatornákkal is rendelkezik, sportadói mellett további négy tematikus csatornával van jelen a televíziós műsorszolgáltatók között. A Digi Csoport magyarországi alkalmazottainak száma meghaladja a 3000 főt. 2020-ban konszolidált árbevétele 70 milliárd forint volt, korrigált EBITDA-ja pedig elérte a 19 milliárd forintot. A Digi 61, míg leányvállalata, az Invitel további 16 ügyfélszolgálati irodával rendelkezik Magyarország nagyobb városaiban.

Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója az akvizíció kapcsán hangsúlyozta, hogy a lépéssel a 4iG egy új stratégiai iparágban szerezhet meghatározó pozíciót. Az Antenna Hungáriával közösen tervezett nemzeti távközlési platform létrehozásában fontos szerepet szánnak a Diginek, amellyel új fejezetet nyithatunk a hazai telekommunikációs piacon - tette hozzá. Kitért arra is, hogy a Digi jelentős potenciállal rendelkezik a hazai mobiltávközlési piacon is, emellett az informatikai igények kiszolgálásában és közös szolgáltatások fejlesztésében is komoly szinergiákat, illetve további növekedési lehetőséget látnak.

Serghei Bulgac, az RCS & RDS S.A. vezérigazgatója elmondta: „a megfelelő feltételek mellett mindkét fél stratégiájában fontos továbblépési lehetőséget jelenthet a mai napon bejelentett ügylet. Egy hosszú és izgalmas folyamat elején járunk, de bízunk benne, hogy eredményesen zárhatjuk majd a 4iG-vel a tranzakciót.”

EGY SIKERES AKVIZÍCIÓVAL A 4IG A LEGNAGYOBB HAZAI MŰSORSZOLGÁLTATÓK, SZÉLESSÁVÚ INTERNETES, VALAMINT VEZETÉKES ÉS MOBILTELEFON SZOLGÁLTATÁST NYÚJTÓ NAGYVÁLLALATOK KÖZÉ LÉPHET BE.

A tulajdonszerzés jól illeszkedne a 4iG telekommunikációs piacon az Antenna Hungáriával közösen bejelentett expanziós terveibe, amelyet a vállalat tavaly indított útjára az első magyar kereskedelmi műhold pályára állítását megcélzó, állami és magántőke együttműködésével létrehozott CarpathiaSat megalapításával, illetve a műholdas távközlési szolgáltatások területén piacvezető Hungaro DigiTel többségi tulajdonának megszerzésére irányuló tranzakciókkal.

 

 

(Portfolio.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató