2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Ausztria az Oroszoknak könyörög: egymillió adag Szputnyik V vakcinát vásárolnának

Az osztrák fél már meg is kezdte a tárgyalásokat Oroszországgal.

Egymillió adag Szputnyik V vakcina szállításáról tárgyal Ausztria Oroszországgal – írja az Index a Kurier nevű osztrák napilapra hivatkozva.

Nem az számít, hogy honnan érkezik a vakcina, hanem hogy biztonságos és hatékony”

– nyilatkozta Rudolf Anschober egészségügyi miniszter, aki az az orosz oltóanyag nemzetközi terjesztéséért felelős befektetési alappal (RDIF) folytatott egyeztetéseket.

Ausztria eddig csak az Európai Gyógyszerügynökség(EMA)  által jóváhagyott vakcinákat használta, így a Szputnyik V oltóanyagát nem, hiszem a szervezet ezt a készítményt még nem hagyta jóvá. Sebastian Kurz osztrák kancellár több ízben kritizálta az Európai Uniót a vakcinaelosztás ügyében, mint mondta,

az Európai Gyógyszerügynökség azonban túl lassan engedélyezi az oltóanyagokat, és a gyártók is túl lassan szállítanak.”

Az osztrák kancellár emiatt Dánia miniszterelnökével együtt Izraellel kezdett egyeztetésekbe, s most úgy tűnik, Oroszország felé is nyitni fog Kurz. A Kurier beszámolója szerint a tárgyalások előrehaladott állapotban vannak, áprilisban 300 ezer adag Szputnyik V vakcinát szállítana Oroszország Ausztriának, májusban 500 ezret, majd júniusban 200 ezret, azaz összesen egymilliót. Az osztrák kancellár egyébként maga is úgy fogalmazott korábban, akár Sinopharm vagy a Szputnyik V készítményét is beadatná magának.

 

(Mandiner nyomán)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató