2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Itt az újabb botrány: Hadházy hazudhatott a vagyonnyilatkozatában is

Hadházy Ákosra, ha megvan a szándék, akkor lehetne egy vizsgálatot kérni. Észrevettünk valamit, és ezt megosztanánk most Olvasóinkkal, egyúttal felhívnánk a figyelmet az illetékeseknek, hogy kérjenek egy vizsgálatot. 

Hadházy Ákos nagyon jól járt azzal, hogy többször megbüntették, írta meg a Magyar Nemzet. Az alábbiakat írták akkor: 

 

Rendszeres szabályszegéseivel mintegy hárommillió forint bírságot kapott az elmúlt években Hadházy Ákos baloldali politikus. Az összeg kifizetésével nem volt gondja: a summát adományokból gyűjtötte össze, és a végén majdnem ugyanannyi maradt is neki.

 

Sokan nincsenek tisztában az adományozás szabályaival, ezért mi most utánajártunk, lehet ez lesz az a dominó, ami eldönti a korrupció élharcosát.

 

Hadházy hivatalos, https://www.parlament.hu/ oldalon közzétett vagyonnyilatkozata szerint 5,2 millió forint ajándékot, támogatást kapott baloldali választóktól, ugyanakkor azt írja, hogy ezek egyenként nem érik el a külön feltüntetendő értékhatárt! Ez biztosan így van? Nem kellene ezt a Mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottságnak megvizsgálnia egy eljárás keretében? Ugyanis, ha Hadházy hazudott, amit már oly sokszor megtett, akkor az illetékfizetési kötelezettség is fennállhat, ugyanis az illetéktörvény előírásai alapján, ha az egy megajándékozottnak jutó ingó forgalmi értéke a 150 000 forintot meghaladja, nem egyenesági rokonok esetében, akkor 18% illetéket köteles fizetni a megajándékozott!

Jogszabályi előírás:
1990. évi XCIII. törvény az illetékekről 
11. § (1) Az ajándékozási illeték tárgya:
a) ingatlan ajándékozása,
b) ingó ajándékozása,
c) vagyoni értékű jognak ingyenes alapítása, ilyen jognak vagy gyakorlásának ingyenes átengedése, továbbá az ilyen jogról ellenszolgáltatás nélkül történő lemondás.
(2)  Az (1) bekezdésben felsorolt ajándékozás csak akkor esik ajándékozási illeték alá, ha arról okiratot állítottak ki, vagy ingó ajándékozása esetén okirat kiállítása ugyan nem történt, de az egy megajándékozottnak jutó ingó forgalmi értéke a 150 000 forintot meghaladja.
Az öröklési és az ajándékozási illeték mértéke
12. § (1)  Az öröklési és az ajándékozási illeték általános mértéke - ha e törvény másként nem rendelkezik - az egy-egy örökösnek, hagyományosnak juttatott örökség és a megajándékozottnak juttatott ajándék tiszta értéke után 18%.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató