2021. június 15. - Jolán, Vid
EUR : 350.14
USD : 289.11
Időjárás ikon25°12°

Janez Jansa: A liberálisok cenzúrája a pártállami időkre emlékeztet

Janez Jansa lemondásra szólította fel Sophie in 't Veld holland liberális EP-képviselőt
 
 

Janez Jansa szlovén kormányfő lemondásra szólította Sophie in 't Veld holland liberális EP-képviselőt az Európai Palament (EP) demokráciafigyelő csoportjának éléről, mert az nem tette lehetővé, hogy levetítsenek egy videóösszeállítást a szlovén médiahelyzettel kapcsolatos parlamenti vitában – írta a helyi sajtó kedden.

Még elevenek a kommunista cenzúra emlékei

Jansa levelében, amelyet kabinetfőnöke, Peter Suhel jutatott el in 't Veldnek, az írta:

a liberális képviselő helyrehozhatatlanul megkárosította a demokráciát, és rontja a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok védelmét ellenőrző csoport hírnevét és hitelességét.

A szlovén kormány nagyon komolyan veszi a szólás- és médiaszabadságot, ezért nem fogadja el a cenzúrát – olvasható a levélben, amelyet Manfred Webernek, az Európai Néppárt (EPP) vezetőjének is elküldött a kabinetfőnöke.    

Szlovéniában még mindig túl élénken élnek azok az emlékek, amikor az újságcikkeket a kommunista hatóságoknak kellett jóváhagyniuk – hangsúlyozta, hozzátéve:

in 't Veld cenzúrája veszélyesen emlékezteti azokra az időre.    

„Örülök azonban annak, hogy ezt az európai nyilvánosság előtt tette” – írta Jansa a holland liberális képviselőnek.    

A miniszterelnök egy videót szeretett volna levetíteni

Az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában (LIBE) a médiaszabadság szlovéniai helyzetérő folytatott pénteki vitában Jansa egy maga által készített mozgóképes összeállítást szeretett volna megosztani a képviselőkkel, amely egyebek között bemutatja az újságírók elleni támadásokat, gyilkossági kísérleteket, amelyeket Szlovéniában követtek el az ország önállóságának kezdete óta. Ezt azonban nem tette lehetővé a videókonferenciát vezető in 't Veld technikai és időbeli korlátokra hivatkozva.    

Jansa a cenzúrára válaszolva hétvégén Twitter-bejegyzésében közölte: Szlovénia nem tartozik semmivel Brüsszelnek. 

„A szlovének 35 éve fizetik a szabadság és a demokrácia árát, ezért a jólétbe született túlfizetett bürokraták nem papolhatnak nekünk a szabadságról és a demokráciáról” – írta.    

"A szlovének soha nem fognak beleegyezni, hogy önjelölt ombudsmanok cenzúrázzák őket” – fogalmazott.    

„Nem engedtük meg Slobodan Milosevicnek, és nem engedjük meg Sophie in 't Veldnek vagy Dacian Ciolos liberális európai parlamenti képviselőnek sem” – húzta alá.    

In 't Veld határozottan elutasította Jansa cenzúrával kapcsolatos vádjait, kiemelve, hogy a csoport ajtaja mindig nyitva áll.    

Sajnálatosnak tartotta továbbá, hogy olyan benyomás keltettek, mintha a parlament Szlovénia ellensége lenne. Ez nagyon távol áll az igazságtól – mondta, megjegyezve, hogy a csoport mindent megtesz annak érdekében, hogy Szlovénia elkerülje a Magyarországon és Lengyelországban látott forgatókönyvet.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató