2021. május 16. - Botond, Mózes
EUR : 356.16
USD : 293.74
Időjárás ikon17°11°

Az USA Olimpiai Bizottsága megengedi ezentúl a politikai állásfoglalást: szabad a BLM-térdelés és az ököllendítés is

Az USA Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága nem fogja szankcionálni azokat az olimpiai versenyzőket, akik az amerikai himnusz alatt letérdelnek vagy az öklüket a magasba emelik az ötkarikás játékokat megelőző kvalifikációs versenyek során.

bejelentéssel egy időben az olimpiai bizottság egy kilencoldalas dokumentumot és egy 18 perces oktatófilmet is készített, amelyben az amerikai testület útmutatást ad arról, hogy a faji és társadalmi egyenlőtlenségek elleni megnyilvánulásokban mit szabad, és mit nem az Egyesült Államok által Tokióba delegálandó több száz versenyzőnek.

A letérdelésen és az ököllendítésen kívül például szabad olyan koronavírus elleni maszkot viselni, amelyen a Black Lives Matter (a Fekete Életek Számítanak) és a Trans Lives Matter (a Transznemű Életek Számítanak) feliratok lesznek.

A SPORTOLÓK UGYANAKKOR MÁS TÉMÁK MELLETT NEM FOGLALHATNAK ÁLLÁST, PÉLDÁUL NEM TÜNTETHETNEK A KÖRNYEZET- ÉS KLÍMAVÉDELEM MELLETT, VALAMINT POLITIKAI ÉS JÁRVÁNYÜGYI KÉRDÉSEKBEN SEM.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is elkészíti a vonatkozó előírásait, amelyben az amerikai nemzeti testület javaslatait is figyelembe fogja venni. 1968-ban, a mexikói olimpián két amerikai atlétát, Tommie Smith-t és John Carlos-t a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felfüggesztette a versenyzéstől és kitiltotta az olimpiai faluból, mert az arany- és bronzérmes futók ököllendítéssel tiltakoztak a díjkiosztó ünnepségen, a győztesek pódiumán állva a faji megkülönböztetés ellen.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató