2021. június 20. - Rafael
EUR : 355.38
USD : 298.31
Időjárás ikon31°19°

Berlin és München felfüggeszti az AstraZeneca használatát a 60 év alattiakon

Dilek Kalayci berlini egészségügyi miniszter bejelentette, hogy 60 év alattiakat nem oltanak egyelőre AstraZenecával, „az agyi vénás trombózishoz kapcsolódó új ismeretek miatt”, írja a Bild.

 

Berlin meg akarja várni, hogy a szakértők felülvizsgálják a vakcinát, illetve hogy szövetségi szinten tárgyaljanak az oltás használatáról (a tárgyalás a lap szerint kedd délután 6-kor lesz). Az Augsburger Allgemeine nevű lap úgy tudja, az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) kizárólag 60 év felettieknek engedélyezné az AstraZeneca használatát.

München később bejelentette, hogy Berlinhez hasonlóan elővigyázatosságból meg akarja várni, hogy hogyan döntenek a vakcináról.

Markus Söder bajor tartományi miniszter az MTI szerint szabadon választhatóvá tenné az Astra oltását, hogy aki akarja, a kockázatok ismeretében is kéresse. Angela Merkel kedd estére közös értekezletet hívott össze a szövetségi és tartományi kormányok vezetőivel, hogy megtárgyalják az AstraZeneca-kérdést.

Március közepén a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyása ellenére Írországban is felfüggesztették a használatát a vérrögképződésről szóló hírek miatt. Nem sokkal később aztán a holland kormány is bejelentette, hogy Hollandia óvintézkedésként szünetelteti az oltás használatát, őket követte Németország, Spanyolország, Olaszország, Franciaország.

Múlt héten Norvégia és Dánia is úgy döntött, hogy az oltóanyagot addig nem használják, amíg nem vizsgálják ki jobban az oltásokkal összefüggésbe hozott trombózisos eseteket. A német felfüggesztések most szintén emiatt történtek: pontosabban az eddig nem vizsgált, ritka agyi vénás trombózisos esetek miatt, amiből a vakcina használata óta 31-et jegyeztek fel az országban, 9-en életüket vesztették. Eddig 2,7 millió adag AstraZeneca vakcinát adtak be Németországban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató