2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Varga Mihály: gyorsan talpra állhat a magyar gazdaság

Az idei második negyedévtől stabil növekedési pályára állhat a magyar gazdaság, amely így rendkívül gyorsan jöhet ki a koronavírus-válságból, idén 4, jövőre pedig 5 százalékot meghaladó ütemben bővülhet - mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Varga Mihály pénzügyminiszter.

A gazdasági napilap szerdai számában megjelent interjú szerint a május 4-én a parlament elé kerülő költségvetési törvények újra csökkenő hiánypályával számolnak. A jövő évi büdzsével párhuzamosan módosítják az idei költségvetést is, amely a tervek szerint 7,5 százalékos hiánnyal zár majd, az adósságszint pedig év végére újra 80 százalék alá csökkenhet - miközben az Európai Unióban tavaly száz százalék fölé emelkedett - mondta a pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a hiány szintjénél fontosabbnak érzik hogy az adósságszint ne növekedjen az idén. Céljuk a fiskális politikában, hogy úgy biztosítsák a kormány járványügyi és gazdaság-újraindítási intézkedéseinek költségvetési forrásait, hogy közben az adósságszint csökkenjen. A befektetők számára fontos mutató, hogy a járvány csillapodásával mikor és hogyan tér vissza a fiskális politika a normalitásokhoz.

Azzal, hogy Európában Magyarország éllovas az átoltottságban, és látótávolságon belül van a gazdaság újranyitásának lehetősége, meglepetésszerűen gyors lehet a magyar gazdaság visszaállása a növekedési tartományba. Mint mondta, meglepő számokat várnak a második fél évben. A mostani számításaik arról szólnak, hogy a növekedés az év egészében 4-5 százalék között lehet.

Amikor a jövő hónap végén leadják a konvergenciaprogramot, és elkészítik a 2021-es költségvetés módosítását, valamint előkészítik a 2022-es költségvetési törvényjavaslatot, ezekben a dokumentumokban már 4-5 százalék közötti növekedést jeleznek idénre. Ennek megvalósulása visszaigazolhatja majd, hogy a magyar gazdaságpolitika jól reagált a válságra, és olyan intézkedéseket hozott, amelyek ezt a gyors visszarendeződést megalapozták.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató