2021. június 20. - Rafael
EUR : 355.38
USD : 298.31
Időjárás ikon31°19°

Megbírságolták a magyargyalázó román szélsőségeseket a hétfői akciójuk miatt

Romániában szerda este a korábbi napokhoz képest kevesebb résztvevővel folytatódtak a járványügyi korlátozások elleni tüntetések, a hatóságok pedig a hétfői, erőszakba torkollott demonstrációt meghirdető ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vezetőit is megbírságolták - közölte csütörtökön a Digi24 hírtelevízió.

A csendőrség összesítése szerint szerda este - a korábbi 70-hez képest - már "csak 44" településén voltak kisebb-nagyobb tüntetések, ezek közül tíz esetben a résztvevők száma meghaladta a törvényes előírásokban megszabott százat. A hatóságok 444 tüntetőt bírságoltak meg 264 ezer lej (19,5 millió forint) értékben, amiért a szervezők nem jelentették be a megmozdulást, nem gondoskodtak a törvényes létszám betartásáról, és mert a résztvevők nem tartották be a az éjszakai kijárási tilalmat, a gyülekezési korlátozásokat és az egészségügyi előírásokat.

A Digi24 úgy értesült: az AUR két társelnökére, George Simionra és Claudiu Tarziura, a magyargyűlölő és vírustagadó szólamokkal frissen parlamenti képviselethez jutott pártból immár kizárt Diana Sosoaca szenátorra és az AUR további öt tisztségviselőjére egyenként 15 ezer lejes (1 millió 110 ezer forint) bírságot szabtak ki a hatóságok, mivel őket tartják felelősnek a hétfői rendbontásért.

Romániában vasárnap este kezdődött tüntetéssorozat, miután hatályba lépett az a kormányhatározat, amely két órával növeli az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, és csökkenti az üzletek nyitvatartási idejét azokon a településeken, amelyeken felgyorsult a koronavírus-fertőzések terjedési üteme. Hétfőn az AUR bejelentette, hogy "csatlakozik" a tiltakozáshoz, és felszólította híveit, hogy minden megyeszékhelyen vonuljanak a kormánybiztosi (prefektusi) hivatal elé.

Később Simion tagadta, hogy az AUR szervezőként vett volna részt a megmozdulásokon. Bukarestben a demonstráció kedd hajnalban erőszakba torkollott: mintegy háromszáz tüntető kövekkel, üvegekkel dobálta meg a rendfenntartókat, kirakatokat törtek be, szemeteskukákat, padokat rongáltak meg, több csendőr megsérült.

A "szabadságot", a maszkviselés, kijárási tilalom, a nyitvatartási korlátozás eltörlését követelő demonstrációkon több alkalommal idegengyűlölő rigmusokat is skandáltak a résztvevők. (A "Ki a magyarokkal az országból!" mellett a palesztin származású Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkárnak azt üzenték, hogy ez nem az ő hazája, Temesváron a város német polgármesterének ablaka alatt pedig azt kiabálták, hogy "Ne feledd, Herr Fritz, Temesvár nem Auschwitz".) Klaus Iohannis államfő kedden kiadott állásfoglalásában elítélte az erőszakot, idegengyűlöletet és a társadalmi elégedetlenség politikai célú kisajátítását.

Forrás: MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató