2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Orbán Viktor: Egyetlen orvosság van a vírus ellen, az oltás

A miniszterelnök hangsúlyozta: most minden erőt az oltásra kell összpontosítani. A kormányfő arról is beszélt, hogy már 3 760 000-en regisztráltak az oltásra. Hozzátette, várhatóan húsvét után meglesz a két és fél millió beoltott, ami lehetővé teszi, hogy elinduljon a lépcsőzetes újranyitás,- írja a Mandiner az öszefoglalójában.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este a köztévé vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: a korlátozások enyhítésére kizárólag lépcsőzetesen, a leginkább veszélyeztetett honfitársaink beoltása után lesz lehetőségünk.

„Most minden erőnket az oltásra kell összpontosítani!”

A kormányfő mindenkit arra kért: tartsa be a szabályokat. Mint fogalmazott: „nem sok szabály van, de azok egyszerűek, világosak érthetőek.” A kormányfő elmondta azt is, a koronavírus-járvány harmadik hullámának brit variánsa sokkal agresszívebb, gyorsabban terjed, mint korábbi. Mint fogalmazott: „tavasszal elég volt korlátozásokat bevezetni és azzal meg lehetett állítani a fertőzéseket. Ez nem olyan vírus, itt most már csak lassítani tudunk, ha korlátozunk.

Egyetlen orvosság van, ez pedig az oltás, ezért most minden erőnket az oltásra kell összpontosítani”

– szögezte le a miniszterelnök.

Nem csak a gazdaságot, a közösségi életet is újra kell majd indítanunk a járvány után

„Egész Európa boldogtalan képet mutat, tehát, amikor újraindításról beszélek, akkor nemcsak a gazdaságról beszélek, hanem a közösségeinknek az újraélesztéséről is” – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: „többről van itt szó, mint egyszerűen a boltok, vagy a cégek újraindításáról”.

A gazdaság újraindításáról szólva a miniszterelnök elmondta, hogy fontos, hogy az emberek tudják, hogy mire számíthatnak. Mint fogalmazott: „egyszerre kell védekezni, oltani és segíteni az embereknek abban, hogy megtervezhessék a saját személyes életük újraindítását”.

Hozzátette: „a vírus nemcsak az emberéletben tesz kár, hanem tönkreteszi a munkahelyeket és megtámadja a gazdaságot. A boltok, üzemek, hotelek újranyitása nem megy egyik napról a másikra, ezért fontos hogy az emberek tudják, mire számíthatnak. A szülőknek is tudniuk kell, mikortól kell vinni iskolába, óvodába a gyereket.”

„Nagyon fontos, hogy az oltásellenes hangoknak ne üljünk fel”

Az oltásellenességről szólva a miniszterelnök elmondta, hogy „minél hamarabb oltunk, annál jobban csökken a megbetegedett emberek száma és annál kevesebben fognak meghalni. Ezért nagyon fontos, hogy az oltásellenes hangoknak ne üljünk fel. Az oltás ellen agitálni több, mint hiba, talán már bűnnek is nevezhető.” Mint fogalmazott:

aki hallgat az oltásellenesekre, könnyen meghalhat, és ezért az oltás ellen kampányolókat terheli a felelősség,”

– szögezte le a kormányfő. Hozzátette: „aki azért nem oltatja be magát, mert hallgatott az oltásellenes politikusokra vagy áldoktorokra, az könnyen meghalhat. A felelősség azoké, akik az oltás ellen beszéltek. Súlyos felelőtlenség, ha valaki lebeszél másokat az oltásról”. A kormányfő elmondta, hogy megérti azokat, akik nem bíznak az oltásban, de arra kérte őket, hogy hagyják, hogy mások maguk hozzák meg ezt a személyes döntést.

Az adatokról szólva a miniszterelnök elmondta: „az átoltottság Magyarországon a 12 százalékos, uniós átlag feletti, jelenleg 20 százalékon áll”.

„Emberfeletti munkát végeznek az orvosok és az ápolók”

A hazai járványhelyzetről szólva a kormányfő elmondta: „emberfeletti munkát végeznek az orvosok és az ápolók” – szögezte le a miniszterelnök. Hozzátette: „az orvosainkon, ápolóinkon nem fog múlni egyetlen emberélet sem, mert szívvel-lélekkel végzik munkájukat. Úgy látom, hogy nagy erőfeszítések árán, de lesz elég ember” .

A kórházi kapacitásokat érintő kérdésre elmondta, hogy átcsoportosításokkal megoldható a helyzet és a technikai feltételek is adottak. Mint tájékoztatott: „sokkal jobb állapotban van az egészségügy a humán erőforrás terén, mint azt sokan gondolták volna. A koronavírus miatt elkülönített ágyak fele még szabad, és még kétszer annyi azonnal bevethető lélegeztetőgép van ággyal együtt, mint amennyi ágyon most fekszenek betegek” .

Hozzátette:

azt kérem mindenkitől, hogy adjanak meg minden támogatást az egészségügyben dolgozóknak. Rémhírkeltésekkel ne nehezítsük meg munkájukat.

Nem most van az idő, hogy bemenjünk a kórházakba kamuvideókat, álhíreket gyártani” – tette hozzá.

„Jóindulat, jóakarat, segítés – ezekre van most szükség.”

A miniszterelnök az oltások sorrendjéről szólva leszögezte:

az első oltás már nagyon komoly védettséget ad.

Az iskolák kapcsán hozzátette: az iskolák újraindítása előtt egy héttel az első oltással már lehet vállalni az oktatást. Azt is megérti a kormány, ha valaki így nem vállalja az oktatást, de nem kell agitálni az iskolák megnyitása ellen, mert a szülők és a gyerekek érdekeikre is tekintettel kell lenniük. „Nyilván sokan akarják megkapni a másodikat is, nyilván a pedagógusok is. Azt kérem, hogy vegyék figyelembe a gyerekek és szülők érdekeit is, mert nekik az az érdekük, hogy minél előbb újranyissanak az iskolák” – fogalmazott az iskolák újranyitásának időpontjáról szólva a miniszterelnök.

A háziorvosok orvosszakmai mérlegelés alapján döntenek az oltások sorrendjéről

Az oltások sorrendje kapcsán Orbán Viktor elmondta: előfordulhat, hogy valakit előrevesznek a sorrendben és ezt mások igazságtalannak tartják, de arra kért mindenkit, hogy bízzanak a háziorvosokban és jó szándékot feltételezzenek.

Mint fogalmazott: „Magyarországon komoly viták után úgy döntöttünk, hogy a háziorvosi rendszeren keresztül történjen az oltás. Ők orvosszakmai mérlegelést hajtanak végre, ezért fordulhat elő, hogy az egyik orvosnál valaki előbb kapja meg az oltást, mint a másik orvosnál egy nála esetleg fiatalabb. Ez a döntés a háziorvosok joga és felelőssége” – mondta a miniszterelnök.

A kismamák oltásával kapcsolatban a kormányfő emlékeztetett, egy ideig az volt a tudományos álláspont, hogy a várandós nőket inkább ne oltsák. Amikor újabb adatok érkeztek arról, hogy lehet őket is oltani, a kormány döntött arról, hogy vegyük előre őket.

„Vakcina és vakcina között nem az alapján kell különbséget tenni, hogy nyugati, vagy keleti, hanem, hogy biztonságos-e”

– szögezte le a miniszterelnök.

„Május végére, június elejére 7 millió ember is be lehet oltva”

A vakcinák érkezésével kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy novemberben látszott, hogy az uniós beszerzés nem sikerült, ezért döntött a kormány a keleti vakcinák beszerzéséről.

A kormányfő elmondta: a vakcináknál félre kell tenni az ideológiai kérdéséket, és azt kell nézni, mennyire biztonságosak és hatékonyak. Mint fogalmazott: „nem volt kockázatmentes, számos támadást kaptunk, de szerintem jól döntöttünk és sok ezer ember életét mentettünk meg ezzel” – hangsúlyozta. Mit fogalmazott: „ha nem vettünk volna, akkor ugyanott tartanánk, ahol most a nyugatiak, fele annyi ember lenne beoltva, mint most.”

A kormányfő a nyugati szállításokat érintő kérdésre válaszolva elmondta, hogy április 4-ig 2 millió 356 ezer, május elején pedig 4 millió 121 ezer keleti és nyugati vakcina áll majd rendelkezésre, ami több, mint amennyi ember jelenleg regisztrált az oltásra (3,76 millió). Mint összegezte:

„április végére, május elejére mindenki megkaphatja az oltást, aki regisztrált,

május végére, június elejére 7 millió ember is be lehet oltva” – tette hozzá a kormányfő. Az újraindításról szólva Orbán Viktor elmondta, 100 ezer emberrel kevesebben dolgoznak most, mint a járvány előtt, ennyi munkahelyet kell teremteni és ennyit fog teremteni a kormány. 

Az újraindításról

Orbán Viktor elmondta, hogy az újraindítás soron következő lépése előtt egy héttel tájékoztatást ad majd. Mint fogalmazott:

a kormány tartja azt az ígéretet, hogy minden, a járvány miatt megszűnt munkahely helyett újat teremt.

„Február végén 110 ezerrel kevesebben dolgoztak, tehát 110 ezer új munkahelyet kell teremteni” – mondta.

Az Európai Néppártról szólva

Az Európai Néppártból való kiválás kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, tiszta helyzet jött létre azzal, hogy megszűnt a kapcsolat a Néppárt és a Fidesz között. Európában nincs kellő képviselet azoknak, akik a hagyományos család modellje mellett állnak, elutasítják a multikulturális társadalmakat – tette hozzá.

A kormányfő elmondta azt is: a csütörtöki hárompárti találkozón, ahol Matteo Salvini és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tárgyal, a politikusok egy új platformról fognak egyeztetni.

„A győzelem kapujában állunk”

„A győzelem kapujában állunk. Lesz még két-három nehéz hetünk és a bizonytalan hangok elhalkulnak. A nyarunk pedig szép és vidám lesz, de most a szívünk azokkal van, akik elvesztették családtagjaikat, barátaikat. Készülünk arra, hogy visszakapjuk a derűs, boldog és reményteljes életünket. Ez most karnyújtásnyi távolságra van tőlünk” – zárta szavait a miniszterelnök.

 

(Mandiner - Origo - Híradó) 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató