2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Párizs: Olyan gyűlésen, ahol feketék vesznek részt, egy fehérnek csendben kell maradnia

Rengetegen reagáltak a párizsi főpolgármester-helyettes (fotón) azon nyilatkozatára, melyben igazat adott a fehér hallgatókat kirekesztő diákszervezetnek. Sokak szerint elfogadhatatlan az alpolgármester fehérek elleni rasszizmusa, az egyik politikus szerint az eset ügyészségi nyomozást követel.

A minap hatalmas botrány kerekedett abból, hogy az egyik francia diákszakszervezet, a nyíltan szélsőbalos nézeteket valló Unef elnöke, Mélanie Luce egy vele készült televíziós interjú során elismerte, hogy rendszeresen történik az általa vezetett szervezet részéről diszkrimináció. Bizonyos gyűlésekre ugyanis nem engedik be a fehér diákokat, sajtóértesülések szerint a kirekesztő magatartás már évek óta tart.
 
A bejelentés heves indulatokat váltott ki,

Éric Zemmour világhírű francia esszéista például egyenesen a szervezet feloszlatását követelte a belügyminisztertől.


 
A történtekkel kapcsolatban megszólalt Párizs főpolgármester-helyettese, Audrey Pulvar is, aki egy interjúban meglepő módon azt nyilatkozta, hogy egy olyan gyűlésen, ahol feketék vesznek részt, egy fehér személynek csendben kellene maradnia. A főpolgármester-helyettest elmondása szerint egyáltalán nem lepi meg az, hogy ugyanazon okból kirekesztett emberek összegyűlnek és megbeszélik a velük történteket. Pulvar szerint, ha ilyen esetben a színes bőrű személyek közé bekerül egy fehér ember, semmi kivetnivaló nincs abban, ha onnan kitessékelik.
 
Az Hauts-de-France régió elnöke, Xavier Bertrand úgy véli, hogy a kirekesztő magatartásról tanúskodó Unef szakszervezetnek nem lenne szabad sem állami finanszírozásból részesülnie, sem helyet foglalnia az állami intézményekben.
 
Hasonlóan vélekedik a Párizs környéki Île-de-France régió elnöke, Valérie Pécresse is, aki szerint nem létezik olyan, hogy elfogadható rasszizmus, hisz a köztársaság oszthatatlanságában és a nemzet egységében, az általa vezetett régióban senkit sem szabad megkülönböztetni a bőrszíne miatt.
 
A legnépszerűbb ellenzéki párt, a jobboldali Nemzeti Tömörülés szintén felháborodott azon, hogy a szocialista párt elsőszámú jelöltje a főváros környéki Île-de-France régió elnöki posztjára azzal kampányol, hogy a fehérek faji megkülönböztetésére szólít fel, szerintük ez jól mutatja a baloldal teljes erkölcsi romlását.
 
A Nemzeti Tömörülés párt elnöke, Marine Le Pen egyenesen odáig ment, hogy kiírta a Twitteren, hogy

szerinte jogi lépésekre lenne szükség, az ügyészségnek eljárást kellene indítania Audrey Pulvar ellen faji megkülönböztetésre való buzdítás miatt. Le Pen úgy véli, véget kell vetni a szélsőbaloldal rasszizmusának, ami nélkülöz mindenféle jogi, erkölcsi és köztársasági szabályt.


  Nem minden politikus ítélte el a főpolgármester-helyettes szavait. Az Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) nevű baloldali politikai párt alapítója és vezetője, Jean-Luc Mélenchon Audrey Pulvar védelmére kelt, szerinte ugyanis nem rasszista a főpolgármester-helyettes, csak megértette, hogy mi egy támogató csoport gyűlésének a lényege.
 
 Igazából nem volt váratlan Mélenchon véleménye, mivel a baloldali politikus már előzőleg is nyíltan kiállt az Unef álláspontja mellett és másokat is erre szólított fel a Twitteren, mivel az Unef védelme szerinte egyenlő a tudatlanság elleni harccal.
 
Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató