2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Titkolja Pikó András a Soros szervezetének utalt milliókat

A Soros Györgyhöz köthető Menhely Alapítvány civiltámogatás címszó alatt hárommillió forintot kapott a józsefvárosi önkormányzattól tavaly decemberben - derül ki az Origo birtokába jutott dokumentumból. Bár három hónap eltelt azóta, a Pikó András által vezetett kerület hivatalos oldalán továbbra sem tüntették fel a furcsán intézett támogatást. 

Januárban a Kontra tényfeltáró cikke alapján megírta az Origo, hogy az önkormányzati választást követően Józsefvárosban épült ki a hazai Soros-szervezetek központja. A birodalom centruma az Auróra nevű hely, ahol több, a tőzsdespekulánshoz kötődő civil szervezet is irodát bérel. Így többek között az Átlátszó.hu, a Marom Klub Egyesület, a Közélet Iskolája, az Utcajogász Egyesület, és a Rosa Parks Alapítvány is itt székel.

Milliók az utolsó pillanatban

Soros befolyásának növekedése nemcsak a kerületben működő, általa finanszírozott szervezetek magas számában, hanem Pikó András polgármester stábjának személyi összetételében, valamint a tavalyi civil pályázatok kimenetelében is megmutatkozik. Az önkormányzat honlapján közzétették a 2020-as civil pályázatok végeredményét, ami szerint több Pikó holdudvarába sorolható, illetve Soros Györgyhöz közel álló szervezet is jól járt. Így a befutók között volt az Aurórában központi szerepet játszó Marom Klub Egyesület (350 ezer forint), a Rosa Parks Alapítvány (350 ezer forint), a külföldről támogatott álcivil szervezetek listáján szereplő KultDesk Kulturális Alapítvány (344 ezer forint), valamint a Ligetvédő Mozgalom eljárás alá vont aktivistáiról fotósorozatot készítő Déri Miklós (350 ezer forint).

Csakhogy az Origo birtokába került egy frissebb lista, amit a cikk megjelenéséig nem tettek közzé az önkormányzat honlapján. A dokumentum szerint 

TAVALY ÉV VÉGÉN A BALOLDALI VÁROSVEZETÉS HÁROMMILLIÓ FORINTOT UTALT KI "CIVILTÁMOGATÁSKÉNT" A MENHELY ALAPÍTVÁNYNAK. 

Ahogy az látható, december 17-én a Pikó-féle Polgármesteri Hivatal jóvoltából több millió forint érkezett a hajléktalanokat segítő szervezet számlájára, azonban a támogatásnak több mint három hónap elteltével sincs nyoma a kerület oldalán. Pedig a tavalyi évben a Menhely kapta a harmadik legnagyobb támogatást az önkormányzattól.

Soros-támogatások

A Menhely Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztségét 1990 óta az a Győri Péter tölti be, aki ex-SZDSZ-es politikusként a baloldali pártok támogatásával civilként indult el a 2018-as időközi józsefvárosi polgármester-választáson. A furcsa felállásnak nem lett meg az eredménye: Győri simán alulmaradt a kormánypártok jelöltjével, Sára Botonddal szemben. 

Soros "gazdasági válságra adandó" válaszként létrehozott OSI Szükségalapjának magyarországi kuratóriuma 2011-ben támogatásban részesítette a szervezetet, akik egy speciális megelőző és adósságkezelő programhoz kértek és kaptak támogatást. A Soros Alapítvány Évkönyveiben a támogatottak listájában több alkalommal is szerepel a Menhely neve: 1998-ban a debreceni csoportjuk közel 10 millió forintot kapott idősebb, már nem keresőképes hajléktalanok elhelyezésére a tengerentúlról.

2018 februárjában a Menhely a Civil Kurázsi – Tabuk nélkül szociális érzékenységet fejlesztő program keretén belül több Soros-szervezettel, így például az Amnesty International Magyarországgal vagy a Város Mindenkié Csoporttal közösen emberjogi képzést tartott.

Korábbi cikkükben bemutatták, hogy az amerikai üzletember hogyan építgeti hálózatát a magyar kulturális életben. Írásunkban szóba került a hajléktalan ügyekkel foglalkozó Menhely is, ugyanis 2019-ben több millió forintot kaptak kulturális tevékenységre Soros György alapítványától. Az Origónak küldött válaszukban akkor azt írták, hogy a támogatásból a Fedél Nélkül című hajléktalanlap egyik szerzőjének könyvét adják ki, illetve szintén a Fedél Nélkül szerzőitől iskolásoknak adnak elő darabot. 

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató