2024. április 27. - Zita
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

A Fidesz és a DK gyengült, a Jobbik nagyot erősödött - Jakab Péter uralja a folyamatokat

9 százalékon áll mindhárom ellenzéki párt, a Fidesz támogatottsága valamelyest csökkent a Republikon Intézet adatai szerint.

Minimálisan csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága márciusban: a teljes népességnél és a biztos pártválasztók körében is egy százalékot veszített, jelenleg 29 illetve 45 százalékon áll - derült ki a Republikon Intézet adataiból, melyet a libsi oldalak ismertettek.

A Fidesz támogatottsága az ezt megelőző három hónapban stagnált (30 illetve 46 százaléknál), tavaly novemberben viszont erősebb volt (32 illetve 48 százalékkal).

Az ellenzéki pártoknál is van változás: a Jobbik feljött a DK és a Momentum mellé a teljes népességen belül (mindhárom párt 9-9 százalékon áll), a biztos pártválasztók körében a DK vezet 14 százalékponttal, a másik két párt 13-13 százalékon áll. Az erősorrend úgy állt össze, hogy a DK támogatottsága kicsivel csökkent, míg a Jobbiké erősödött, a Momentum stagnált. Az Intézet szerint a Jobbik Jakab Péter határozott politikai szereplése miatt erősödhet.

Az MSZP a teljes népességen belül 6 százalékon áll (vagyis ha egyedül indulna, bejutna a Parlamentbe), a biztos pártválasztók körében 9 százalékot érne el, ami erősödést jelent. A többi párt teljes népességen belül 1 százalékon áll.

A Republikon szerint továbbra is erősebb az ellenzéki összefogás, mint a Fidesz-KDNP a teljes népesség körében (35-29 százalék), és a pártválasztók között is (53-45 százalék). A felmérés március 18-25 között készült, ezer ember telefonos megkérdezésével.

 

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató