2021. június 24. - Iván
EUR : 349.28
USD : 292.7
Időjárás ikon36°23°

Tóth Bertalan: A Fidesz-kormány ellopta az országtól azt a pénzt, ami segíthetett volna

Az MSZP társelnöke arról ír: a járvány miatt emberek százezrei veszítették el a munkájukat, vállalkozások tízezrei kerültek a csőd szélére, de "a Fidesz-rezsimet ez láthatóan nem érdekli".

Tóth Bertalan a Népszavában azt írja: szóban nagyon együttérző a kormány, de Orbán Viktor szerint nem azt kell nézni, amit mond, hanem azt, hogy mit cselekszik. És a tettek arról árulkodnak, hogy a Fidesz valódi segítségnyújtás és az együttérzés legkisebb jele nélkül figyeli a magyar emberek szenvedését - fogalmaz a politikus.

Tóth felidézi, hogy az MSZP korábban azt javasolta, hogy emeljék meg az álláskeresési támogatás összegét legalább nettó 100 ezer forintra és adják legalább 9 hónapig. Azt is kezdeményezték, hogy emeljék a családi pótlék, a GYES és a GYET összegét a duplájára, hiszen a jövedelem nélkül maradt családokban ebből juthat élelemre, gyógyszerre, járvány elleni védekezésre. A politikus szerint számos javaslatot tettek az emberek érdekében.

Azóta Tóth szerint kiderült: volt elegendő pénz az emberek és az ország megmentésére, a KSH kimutatása szerint 2020-ban a tervezetthez képest 1593 milliárd forinttal több pénz folyt be a központi költségvetésbe, a Fidesz-kormány 11 százalékkal több pénzből gazdálkodhatott, mint ahogy azt előre gondolták volna.

"Ennek a többletpénznek a jelentős részét a helyi önkormányzatoktól, az államháztartás más alrendszereiből, különböző költségvetési szervektől szedte be a kormány, kisebb részben az Európai Uniótól kaptuk, illetve különböző ágazati adókból folyt be a vártnál nagyobb összeg: távközlési adóból, banki különadóból, az energiaszolgáltatók különadójából"

- fogalmaz.

Mint írja: 1593 milliárd forint többlet hullott a Fidesz-kormány ölébe, ám Orbánék ezt a pénzt egyszerűen nem adták oda az embereknek. "Vadászkiállításra, űrkutatásra, stadionépítésre, sportakadémiák támogatására, atlétikai központra, templomfelújításra, a Budapest-Belgrád vasútvonalra, a Budai Vár felújítására, a Mathias Corvinus Collegium Alapítványra és még ezernyi más olyan dologra pazarolták el, aminek semmi köze nem volt a válságkezeléshez! És eközben több mint 5000 milliárd forint hitelt is felvettek, amit majd a magyar embereknek kell visszafizetniük" - fogalmaz Tóth.

"Több mint huszonegyezer honfitársunk halt meg, milliók nélkülöznek, és feketén-fehéren itt a bizonyíték: a Fidesz-kormány ellopta az országtól azt a pénzt, ami segíthetett volna" - írja.

Végül hozzáteszi: a Fidesz leváltása önmagában édeskevés, hatalom- és korszakváltás kell. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató