2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Egy amerikai állam betiltotta a kiskorúak nemátalakítását

A döntés miatt aggódnak a polgárjogi szervezetek.
 
 

Arkansas állam lett az első amerikai állam, amely betiltotta a 18 év alattiak nemátalakító kezelését és műtéteit – írja a BBC. A kedden elfogadott törvényjavaslat az előzők mellett eltiltja az orvosokat attól is, hogy pubertásblokkolókat szolgáltassanak kiskorúak számára. 

Nem ment át könnyen

Asa Hutchinson kormányzó eredetileg vétóval élt a javaslattal szemben. Mint mondta, az egy „kormányzati túlterjeszkedés”, illetve csupán „az amerikai kultúrharc szüleménye”. Döntését azonban az állami Képviselőház és Szenátus is felülbírálta, így a törvényjavaslatot az előbbiben 72-25, míg az utóbbiban 25-8 arányban elfogadták. 

Az Amerikai Polgárjogi Szervezet (American Civil Liberties Union, ACLU) tiltakozott a törvényjavaslat ellen. Mint közölték, az „családokat, orvosokat és üzleteket fog elüldözni az államból”, illetve egy

szörnyű és szívszorító üzenetet küld a transznemű fiataloknak”.

Cél: a gyermekvédelem

A törvényjavaslat támogatói azt állítják, hogy ezzel akarják megvédeni a gyermekeket olyan életdöntésektől, amelyeket később megbánhatnak. Kitértek emellett a pubertásblokkolók, illetve a hormonkezelések esetleges mellékhatásaira is. Jelenleg 16 államban gondolkoznak hasonló szabályozáson.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató