2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Nem jutott szék von der Leyennek, amikor az EU vezetői Erdoğannal tárgyaltak

Kedden az Európai Unió két vezetője, a tagállamok miniszterelnökeit tömörítő Európai Tanács elnöke, Charles Michel, valamint a Bizottság elnöke, von der Leyen járt a török fővárosban, hogy Erdoğannal egyeztessenek. Csakhogy a találkozóra csupán két széket készítettek ki a fő helyre a török szervezők, így von der Leyennek a szófán jutott hely.

A találkozóról készült felvételeken is látni, hogy a Bizottság elnöke is meglepődött, egy “Ähm ...” csúszott ki a száján...

A brüsszeli lap, a Politico megírta azt is, hogy Michel is lefagyott a helyzet láttán, és nem tette azt szóvá, illetve a helyét sem adta át a Bizottság elnökének. A Tanács elnökének stábja szerint amúgy minden a protokolloknak megfelelően történt, hiszen alapvetően Erdoğan és Michel találkoztak egymással, von der Leyen csak elkísérte a Tanács vezetőjét. 

A törökök is azt állítják, hogy nem akartak ártani senkinek, és az EU delegációja előzetesen megfelelőnek találta az előkészületeket. Ugyanakkor a Bizottság részéről azt közölték a lappal, hogy ültetési kérdésekről nem volt szó előzetesen.

A lapnak nyilatkozó bizottsági források szerint von der Leyen egyáltalán nem volt oda a kialakult helyzetért, és egy hosszú és őszinte beszélgetést folytatott Erdoğannal, többek között olyan kérdéseket is érintve, mint Törökország visszalépése az Isztambuli Egyezményből, illetve a nők jogának helyzete Törökországban. 

Erdoğan amúgy két órát töltött Michel és von der Leyen társaságában, többet, mint amiről előzetesen szó volt. Michel szerint közölték a török elnökkel, hogy az EU kész egy konkrét és pozitív tervet lerakni a két fél viszonyával kapcsolatban, melyben a gazdasági együttműködés és a migráció kérdése is teret kapna. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató