2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Merkel a csapatösszevonás visszafordítását követelte Putyintól

Vissza kell fordítani az orosz katonai alakulatok összevonásának folyamatát Ukrajna keleti részének térségében – követelte Angela Merkel német kancellár csütörtökön telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnöktől a német kormány közleménye szerint.

Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő közleménye szerint Angela Merkel és Vlagyimir Putyin megbeszélésének témái között szerepelt a „megerősített orosz katonai jelenlét Kelet-Ukrajna térségében”.

A kancellár követelte, hogy a régiós feszültség oldása érdekében állítsák le ezeket a csapatösszevonásokat

– áll a közleményben, amely szerint a német kormányfő és az orosz államfő egyebek mellett Bosznia-Hercegovina helyzetéről és Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikus ügyéről is tárgyalt.

A német kormány az utóbbi napokban visszafogottabban reagált a kelet-ukrajnai válságövezetben érvényes tűzszünet sorozatos megsértésére, és nemcsak az oroszbarát szakadárokat, hanem az ukrán erőket is a vérontás beszüntetésére szólította fel. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy fokozott figyelemmel követi a térségben elindult orosz csapatmozgásokat.

Németország mellett az EU és az Egyesült Államok is kifejezte aggodalmát az ukrán-orosz határ térségében összevont orosz csapatok miatt.

Kijev szerint az orosz hadsereg nagyjából harminc zászlóaljat csoportosított a határ orosz oldalára, az ukrajnai Donyec-medence megszállt területeire és az Ukrajnától a nemzetközi jog szabályainak megsértésével elcsatolt Krím félszigetre - írja az MTI.

Az oroszok is üzentek: Ukrajna végének kezdete lesz, ha Kijev hadműveleteket kezd a Donyec-medencében

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató