2021. december 04. - Barbara, Borbála
EUR : 362.22
USD : 319.84
Időjárás ikon

Napokon belül dönthet a kormány az újraindítás további lépéseiről

Jól halad Magyarország a lakosság beoltásával, Gulyás Gergely szerint még ebben a hónapban elérheti a négymilliót a vakcinát felvevők száma. A miniszter azt is közölte a kormányinfón, hogy az újraindítás következő lépéseiről akkor dönt a kabinet, ha elérjük a hárommillió beoltottat, ami öt-hat napon belül megtörténhet. Április 3-ig több mint százezer pedagógus is megszerezte a Covid–19 elleni vakcina legalább első dózisát.

– Míg március 8-án, a szigorúbb korlátozások idején alig egymillióan voltak beoltva a koronavírus elleni vakcinával, addig egy hónap alatt ennél több mint másfélszer annyian kaptak oltást – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Szavai szerint a több mint 2,6 millió beoltott közül közel 1,18 millióan már a második adag vakcinát is felvették.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: valamennyi újraindítással kapcsolatos intézkedés az oltások számától függ, amivel jól haladunk, hiszen Magyarország Európában a leggyorsabban oltó országok közé tartozik.

– Reméljük, még ebben a hónapban négymillió fölé tudjuk növelni az oltottak számát – fogalmazott Gulyás Gergely, hozzátéve: a tervek szerint nyolcmillió első oltásra elegendő oltóanyag május végéig rendelkezésre fog állni, s akár a 16–18 éves korosztályt is be tudják oltani, amennyiben erről döntés születik.

– A Pfizer vakcinája, amellyel a pedagógusokat oltottuk be, nyolcvanszázalékos védettséget ad az első oltás után. Kérjük a tanárokat, hogy legyenek tekintettel a szülőkre, ezért szeretnénk, hogy visszatérjenek az iskolákba április 19-én. Az oktatási-nevelési feladatok a személyes jelenléttel a leghatékonyabbak – hangsúlyozta a miniszter, aki azt is bejelentette: az újraindítás következő lépéseiről akkor dönt a kabinet, ha elérjük a hárommillió beoltottat, ami egyébként öt-hat napon belül megtörténhet. – Az üzletek és szolgáltatások meghatározott köre újranyithatott, ám

a bértámogatás egész áprilisban jár

– tudatta a miniszter, hozzátéve: 69 milliárd forintért igényeltek bértámogatást a cégek, 66,5 milliárdot ítéltek meg a kormányhivatalok, és már majdnem 66 milliárdot ki is fizettek.

A miniszter az oltási regisztráció fontosságát is kiemelte. – A legidősebb korosztályban már mindenkit be tudtunk oltani, aki regisztrált, ez az idősebb korosztály 86-87 százalékát jelenti. Mindenkit arra biztatunk, az időseket különösen, hogy regisztráljanak – mondta a tárcavezető.

Az AstraZeneca vakcinája kapcsán hangsúlyozta: a védettség szempontjából nincs különbség az egyes vakcinákkal kapcsolatban. Tegnap az Európai Gyógyszerügynökség világos döntést hozott, amely azonos a magyar kormány álláspontjával:

az AstraZeneca-vakcina megbízható, és komoly védettséget biztosít. – A vakcina biztonságosabb, mint az oltás hiánya

– szögezte le Gulyás, aki arra is rávilágított: a magyar gyógyszerészeti hatóságok vizsgálatainak eredménye jóval pontosabb volt, mint az európai gyógyszerhatóságé.

 
A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva a miniszter arra emlékeztetett:
a legnagyobb ellenzéki párt, a DK aláírást gyűjt a vakcinákkal, a kínai vakcinával szemben, tehát ezt az akciót a mai napig hivatalosan nem állították le.
– Mi továbbra is arra kérjük az ellenzéki pártokat, hogy függetlenül attól, hogy eddig bűnöket követtek el – akár saját párttagjaikkal szemben is –, hogy biztassák az embereket az oltásra, és vizsgálják felül az eddigi téves álláspontjukat. Ma hazánkban 2,6 millió ember élvez védettséget az első oltás beadása óta. Legalább 1,3 millió ember lenne veszélyben most, ha az ellenzéki pártokra hallgatunk, és nem szereztünk volna be keleti vakcinákat – fejtette ki Gulyás Gergely, hozzátéve: a baloldal felelőtlensége csekély számban, de így is életeket követelt.
– Ha kormányon lennének, úgy járnánk, mint az unió többi állama. Míg mi a lakosság több mint 26 százalékát be tudtuk oltani, addig ez az arány az EU-ban csak 13 százalék körül van
– fogalmazott. A miniszter azt is közölte, hogy a pedagógusok soron kívüli oltásán mindenkire sor került, akit korábban nem oltottak be, viszont már regisztrált márciusban. Ismertetése szerint 78 ezer, korábban regisztrált pedagógus kapott meghívót, akiknek 85 százaléka megjelent. Ezt megelőzően pedig korukra tekintettel már sorra került az oltási sorrendben majdnem 34 ezer tanár. Tehát április 3-ig több mint százezer tanárt sikerült beoltani.
 
Arra, hogy mikor derül ki, hogy a vakcinaigazolvány milyen előjogokat biztosít majd, elmondta: a kormány egyelőre ilyen döntést nem hozott. Erről várhatóan akkor határoznak, ha az átoltottság mértéke már eléri a 3,5-4 millió főt Magyarországon.
 

A miniszter úgy vélte, április végén a vendéglátóhelyek teraszaira is ki lehet majd ülni, ám a fitnesstermek még nem nyithatnak ki, hiszen ez egy olyan szolgáltatás, ahol fokozottan van jelen a fertőzés veszélye.

A tárcavezető arra is kitért, hogy a sportrendezvényeken csak védettségi igazolvánnyal lehet majd részt venni.

 

Arra a kérdésre, hogy meddig marad független a Fidesz az Európai Parlamentben, a miniszter úgy fogalmazott: – A bőség zavarával küzdünk, gyakorlatilag minden jobboldali frakció meghívta a Fidesz képviselőit a képviselői csoportjába, de ez a kérdés – bár nem tekintjük lényegtelennek – fontosságát tekintve mégiscsak másodlagos. A Fidesz és a magyar miniszterelnök abban kíván közreműködni, hogy egy demokratikus, a jogállam alapértékeit minden szempontból tiszteletben tartó és elfogadó jobboldal jöjjön létre, ezért volt nagyon fontos a Morawiecki–Orbán–Salvini-találkozó is. Az szeretnénk, ha Európában a konzervatív kereszténydemokrata jobboldalnak is lenne politikai családja, egy ilyen politikai család létrejöttében, kibővítésében szeretnénk közreműködni, és majd ezt kell az Európai Parlamentben frakcióalapon is leképezni.
 

A halálozási adatok kapcsán a tárcavezető kiemelte, hogy a 2019-es évhez viszonyított többlethalálozási adatok a leginkább mérvadók, és ha ezt nézzük, akkor Magyarország az EU legjobb harmadában van.

A Szép-kártyákkal kapcsolatban Gulyás Gergely arról tájékoztatott, hogy az azokon levő összegek „nem járnak le”, azt reméli, hogy a nyár már szabad lesz, és a turizmus rekordnyarat tudhat magáénak.

Az ellenzék oltásellenes kampányáról a politikus úgy fogalmazott, hogy korábban nem gondolta volna, hogy a baloldal ilyesmire képes a politikai haszonszerzésért.

Az előrejelzések kedvező GDP-adatokat vetítenek előre, Gulyás szerint a végső adatsor attól függ, hogy mikor lehet nyitni. A miniszter szerint az oltás terén lényegesen jobban állunk, mint a többi állam, ezért megelőzhetjük Európát ebben a tekintetben.

– A 2019-es budapesti váltás eredményeként – utalt Karácsony Gergely főpolgármesterré választására – rosszabb lett a város közlekedése, több a szemét, és több a hajléktalan is. Normális egyensúlyt kell találni a kerékpárhasználat és az élhető körülmények között. Támogatni kell a kerékpárosokat, de nem kell büntetni az autósokat. A Kresz-módosítás ügyében Révész Máriusz tesz majd javaslatot – mondta a miniszter.

Annak kapcsán, hogy várható-e a tesztelési kapacitás növelése, Gulyás Gergely közölte, hogy ötmillió tesztet végeztek Magyarországon, s ha a protokoll szerint tesztelni kell, akkor gyorsan tesztelnek, és ennek az eredménye is hamarosan megvan, így nem gondolja, hogy ezen változtatni kellene.
 
 
Kérdésre válaszolva a miniszter arról is szólt, hogy jelenleg 267, fertőzött egészségügyi dolgozó van az országban, de arról nincs nyilvántartás, hogy közülük ki igényelte az oltást és ki nem.
 
Tájékoztatása szerint a legidősebb korosztálynál kilencven százalék fölött van az oltottság aránya, a 65 év fölöttieknél pedig 86-87 százalék fölött van. – Nem arról van szó – tette hozzá – hogy ne lenne vakcina a maradék 13 százaléknak, hanem sokan regisztráltak, és aztán kiderült, hogy mégsem szeretnének oltást kapni.
 

Gulyás Gergely jelezte:

kampányt fognak indítani a vakcinaregisztráció mellett, amelyet ismert, köztiszteletben álló emberek is segítenek, mint például Nagy Feró, Csányi Sándor színművész, Merkely Béla és sokan mások.

– A kabinet jó viszonyra törekszik a Magyar Orvosi Kamarával, így nem kívánják kommentálni a kamara azon javaslatát, hogy engedjék be a sajtót a Covid-osztályokra – mondta Gulyás Gergely, aki szerint emberi jogi, emberi méltósággal kapcsolatos kérdések is felmerülnének egy ilyen szituációban.

– Ha valaki biztonságos vakcinát kaphat bárhol a világon, akkor érdemes elfogadni – mondta Gulyás Gergely egy a szerb vakcinaturizmusra irányuló kérdés kapcsán.

Arra a kérdésre, hogy mikor térhetünk vissza a járvány előtti életünkhöz, a miniszter úgy vélte, még idén.

– Ha a teljes visszatérésre gondolunk, a maszkviselést lehetséges, hogy fenn kell tartani. De a megszokott szolgáltatások igénybe vétele realista elvárás szerint május vége, június eleje – fogalmazott.

A Szabolcs utcai kórház helyzetét ismertetve Gulyás Gergely elmondta: 2020 júniusában értesítették a főváros vezetését arról, hogy sor kerülne a hajléktalankórháznak helyt adó épületegyüttes felújításárára. Szavai szerint ezt követően a főváros nem gondoskodott arról, hogy az általa vezetett, az általa fenntartott intézményt máshol helyezze el, hanem a főpolgármester újabb és újabb levelekben állította, hogy nem neki kellene megoldani a problémát. A tárcavezető úgy vélte, a fedél nélküli emberek érdekét sem szolgálja a lerobbant épületben zajló hajléktalanellátás, s szerinte a főváros vezetését sem dicséri, hogy a tíz hónappal ezelőtti értesítés után sem tettek semmit annak érdekében, hogy sikerüljön megoldást találni.

– Mi azt látjuk – folytatta a miniszter –, hogy

Karácsony Gergely megoldás helyett konfliktust és politikai vitát keres a kormánnyal, ráadásul azt az álhírt is sikerült elterjeszteniük, hogy az épületbe az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet fog beköltözni, ami nem felel meg a valóságnak

– fogalmazott a miniszter, aki azt is közölte, hogy június 30-ig meghosszabbították a kiköltözés határidejét, valamint arra kérték Mager Andrea minisztert, hogy tárgyaljon a fővárossal a hosszútávú megoldások lehetőségéről, valamint arról, hogy a kormány miben tud segíteni.

Arra a kérdésre, hogy tervezi-e a kormány, hogy az összes hazai felsőoktatási intézményt kiszervezi-e valamilyen vagyonkezelői alapítványba, a miniszter nemmel válaszolt, arra is rámutatva, hogy a kérdésben megfogalmazott állítás téves. Ugyanis szavai szerint nem kiszervezésről van szó, mivel nem magánalapítványok, hanem közérdekű vagyonkezelői alapítványok közcéllal jönnek létre állami finanszírozással. Gulyás Gergely közölte: miután nyolc-kilenc felsőoktatási intézmény esetében megtörtént az átalakulás, a kormánynak akkor is az volt a véleménye, hogy ez egy szabadabb és hatékonyabb működést lehetővé tevő jogi forma. Majd jelezték, hogy csak akkor támogatják bármely egyetem átalakulását, ha a szenátus maga dönt arról, hogy alapítványi formában kíván működni. – Ezt követően döntött arról számos egyetem szenátusa, hogy ez a működési forma előnyösebb. Aki kérte ezt az átalakulást, ott ez meg is történt, aki pedig nem kérte, ott nem történt meg – fogalmazott.
 
 
Forrás: Magyar Nemzet
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató