2021. június 20. - Rafael
EUR : 355.38
USD : 298.31
Időjárás ikon31°19°

A koronavírusban elhunyt DK-s képviselő helyén marakodik a szivárványkoalíció Tatán

A Facebookon esett egymásnak a tatai szivárványkoalíció két erős embere: Popovics Judit azzal vádolja Pusztai-Pintér Mónikát, hogy el akarta orozni megyei közgyűlési mandátumát, míg utóbbi munkakerüléssel vádolta meg az előbbit. A konfliktus hátterében egy megüresedett önkormányzati képviselői hely lehet a Magyar Nemzet helyi forrásai szerint.

Komoly konfliktus robbant ki a tatai szivárványkoalíción belül, a felek a Facebook nyilvánossága előtt próbálják lejáratni egymást. A purparlét Popovics Judit, a helyi ellenzék 2019-es polgármesterjelöltje indította el, amikor a hét elején a közösségi médiában mutyizással vádolta meg a helyi Momentumot. Tatán, csakúgy mint az ország jelentős részében, a baloldali pártok együtt indultak: a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az MSZP és a Momentum közös jelölteket indított, ám a várost így sem sikerült elhódítaniuk a kormánypártoktól. A casus belli Popovics Judit posztja volt, amelynek címében azt a kérdést tette fel, hogy a Momentum vajon miért szüntette meg a tatai alapszervezetét, majd meg is adja a választ: mutyizás miatt. Az azóta törölt szövegből az derült ki – legalábbis Popovics állítása szerint –, hogy 2019 augusztusában, amikor elvállalta a polgármester-jelöltséget, a Momentum elnöksége megkérte, hogy a megyei közgyűlésben is vállaljon szerepet. Ekkor – legalábbis a facebookos üzengetés alapján erre következtethetünk – egy üzlet köttetett Popovics és a Momentum helyi tagja, Pusztai-Pintér Mónika között, amely szerint megyei közgyűlési helyét előbbi átadja utóbbinak. Popovics Judit a polgármester-választást elveszítette, ám az önkormányzati képviselői és megyei közgyűlési mandátumot megszerezte. Pusztai-Pintér ekkor számonkérte a korábbi ígéretet, ám Popovics nem volt hajlandó lemondani a megyei képviselői székről. A helyzetet Popovics egyébként úgy értelmezte, hogy Pusztai-Pintér el akarja bitorolni megyei mandátumát, amely különben is jól jöhet még neki a 2022-es választásokon – világít rá a Magyar Nemzet.

Pusztai-Pintér Mónika rendkívül terjedelmes posztban arról számolt be, hogy az önkormányzati választási kampány során Popovicsnak dolgozott, aki azonban jellemzően a munka rövidebbik végét fogta meg. Popovics az önkormányzati képviselő-testületi ülésekre alig járt el, ám panaszkodott, hogy rendkívül sok a dolga. Pusztai-Pintér állítása szerint ezután ajánlotta fel, hogy Popovics mondjon le a megyei közgyűlési pozíciójáról, amit végül nem tett meg. A konfliktus időzítése nem véletlen: hamarosan döntést kell hozni arról, hogy ki töltheti be a koronavírus-fertőzés következtében elhunyt Gyűrüs Károly megüresedett mandátumát a tatai képviselő-testületben. A tragédia előzménye, hogy Dobrev Klára március 2-án Tatára látogatott, ahol az elkészült képek tanúsága szerint maszk nélkül társalgott a helyi képviselőkkel. Dobrevről hamarosan kiderült, hogy koronavírusos, Gyűrüs tesztje március 5-én lett pozitív: ő is elkapta a Covid-19 betegséget, és 22-én elhunyt. A megüresedett mandátumára Popovics Judit bárkit szívesen látna, csak Pusztai-Pintér Mónikát nem.

A Magyar Nemzet informátorai a többi jelöltet „jellegtelennek” titulálták, akiket könnyen lehet irányítani, így Popovics kézben tudná tartani a helyi ellenzéki frakciót. Pusztai-Pintér esetleges képviselősége viszont állandó csatározást jelentene számára. Mivel Gyűrüs Károly kompenzációs listáról került be a testületbe, így időközi választás nem lesz a politikus halála nyomán. Ebben a helyzetben a jelölő szervezetnek, vagyis a szivárványkoalíciónak harminc napja van arra, hogy a listáról mást jelöljön az elhunyt képviselő helyére, ha ez nem történik meg, akkor automatikusan a lista következő helyezettje – ebben az esetben Lengyel Zsolt – veheti át Gyűrüs Károly mandátumát. A személyeskedő konfliktus nyomán a Momentum elnöksége is üzent: azt kérték a felektől, hogy ne a nyilvánosság előtt vitassák meg nézeteltéréseiket.

Forrás: Magyar Nemzet

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató