2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Orbán Viktor: Brüsszelben az történt, mint a migrációnál és a kerítésépítésnél

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozott.

Egy éve élünk háborús állapotok között, ha belegondolunk, hogy ez a nemzedék látott-e ilyet, azt hiszem, hogy nem

- fogalmazott. Még a rendszerváltás sem produkált háborús állapotokat Magyarországon, civilizált keretek között döntöttük meg a kommunizmust, ilyen állapotokat, mint ami most van, a történelemkönyvekben lehet olvasni, épphogy csak a jegyrendszer nem történt meg - sorolta a miniszterelnök, aki szerint minden háborús hangulatú.

Orbán Viktor azt mondta:

az embereknek a háborúból előbb-utóbb elegük van, ilyenkor értékelődik fel az a szó, hogy béke, mindenki békére, nyugalomra vágyik.

Az a kérdés, mikorra jutunk el oda, ahol a britek vannak, akik már szinte ott vannak, amit békének lehet nevezni, jogos kérdés. A kormány szakértőinak véleménye szerint ha igaz, hogy az oltás számít, akkor lesz béke, ha a vírust az oltásokkal sikerült legyőzni. Ehhez először is kellenek emberek, akik oltakozni akarnak, tegnap a regisztráltak száma átlépte a 4 milliót, ez növekvő szám, ami még mindig kevés. Kampányt indítanak, híres embereket kértek fel, hogy minél többeket vegyenek rá az oltásra. Ha minden úgy halad, ahogy tervezik, a 3 millió beoltott számát hamarosan elérjük, már 2 millió 700 ezer felett vagyunk, a 4 milliót május elejére elérhetjük.

Az a nyomás, ami az oltást irányítók jó teljesítményéhez szükséges, garantált. Május elejétől számított egy héten belül lehetünk 5 milliónál, május közepén 6 milliónál, a következő héten 7 milliónál. Attól tart, hogy nem lesz annyi regisztrált, mint amennyi vakcina.

Az történt, mint a migrációnál:

jött egy váratlan helyzet, és mire észbe kaptak, már bent voltak a menekültek. Egy ország volt, akiknek a helyén volt a szíve, Magyarország. Tudtuk, ha nincs Uniós megoldás, nemzeti megoldás kell, ezért kerítést építettünk, ekkor viszont nekünk estek.

Ugyanez történt Orbán szerint a vakcinánál is: az elején is mondták, hogy nem csak az árat, az időpontot is figyelembe kell venni, a brüsszeli beszerzési politika, bármilyen emberek csinálják is, hibázhat, kell egy másik forgatókönyv - ez volt a kínai és orosz vakcina. Most a bajor miniszterelnök is szeretne orosz vakcinát - tette hozzá.

Az idő igazolja annak az álláspontját, akinek igaza van, most sokkal több embert oltunk be, mint a többi tagállam. Jól döntöttünk

- mondta Orbán Viktor.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató