2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Transznemű nő lehet Kalifornia következő kormányzója

Ez a helyzet most az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb államában. A helyi Republikánus Párt ugyanis aláírásgyűjtést indított a kormányzó, Gavin Newsom visszahívására és a kijelölt – bár egyszer meghosszabbított – határidőn belül össze is szedték az előírt mennyiséget.

Ennek következtében várhatóan idén ősszel kormányzóválasztásra kerül sor, amelyen Newsom újra elindulhat, ám az ellenzékben lévő republikánusok is szemet vetettek a nagy befolyással bíró székre. Érdekesség, hogy 2003-ban Arnold Schwarzenegger pontosan egy ilyen visszahívásos kormányzóválasztás eredményeként került az állam élére.

A republikánusok soraiban többen is jelezték, hogy indulni kívánnak. A legérdekesebb közülük Caitlyn Jenner, aki bár egyelőre még nem nyilatkozott, de indulási szándékát jól jelzi, hogy folyamatosan egyeztet nagy tapasztalattal rendelkező, befolyásos kampánymenedzserekkel – az egyik megbeszélésre pont a hétvégén kerül sor malibui házában.

Pártja egyelőre megosztott abban a kérdésben, vajon egy tényleges indulás esetén mennyi esélye lenne Jennernek. Az egyik tábor szerint semmi és ezt maga is tudja, egyszerűen csak szeretne egy kis hírverést csinálni. A másik tábor szerint azonban akár még nyerhet is. Egyrészt már most rengeteg kaliforniai ismeri a nevét, másrészt mivel középutas és transznemű, így demokraták is átszavazhatnak rá.

Az idén 71 éves Jenner 2015 tavaszán coming outolt transzneműként. A korábban olimpiai aranyérmes sportolónak három feleségtől hat gyermeke van, köztük Kendall és Kylie Jenner. 2007 óta rendszeresen felbukkant a Keeping Up with the Kardashians című reality műsorban. 2016-ban nagy zúgolódást váltott ki, amikor támogatásáról biztosította Donald Trump akkori elnökjelöltet – e döntését két évvel később megbánta.

Megválasztása esetén Caitlyn Jenner lenne az Amerikai Egyesült Államok történetében az első megválasztott transznemű kormányzó. Az észak-amerikai országban egyelőre nyíltan transznemű polgármesterből nem sok akad, az előző választást követően azonban több transznemű állami szenátor és képviselő is hivatalba lépett.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató