2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Az éj leple alatt tették utcára a betegeket Bukarestben

Az éjszaka közepén szállították el a súlyos betegeket egy Bukaresti kórházból, miután az intézményt hirtelen Covid-kórházzá nyilvánították – adta hírűl a Főtér.
 
 

Olyan embereket is elszállítottak, akiket csupán egy-két nappal korábban műtöttek, ezért a felháborodott tömeg távoltartására a kórházhoz csendőröket kellett kivezényelni. 

„Az országos vészhelyzeti bizottság úgy döntött, hogy Covid-kórházat csinál a Bukarest második kerületében lévő Foișor Kórházból.

Ebben még semmi meghökkentő nem lenne, hiszen pontosan tudjuk, hogy a a fertőzöttek nagy száma miatt a meglévő járványkórházak dugig teltek, beleértve az intenzív osztályokat is, így már a súlyos betegeknek sem jut megfelelő ellátás.mA döntést viszont egyik percről a másikra hozták meg, azaz pénteken kitalálták, hogy szombattól már Covid-kórház lesz az említett ortopéd intézmény” – írta a Főtér megjegyezve, hogy a mintegy száz beteg zömét hazaküldték, és csak 12 súlyos esetet irányítottak át más kórházakba.

A Sanitas Szakszervezeti Szövetség elnöke, Viorel Huşanu „egyszerűen nem tudja felfogni, hogy történhet meg ilyesmi a 21. században egy EU-tagállamban” és Vlad Voiculescu egészségügy-miniszter lemondását követelte.

Ioana Stăncel egészségpolitikai szakértő szerint „a döntés ugyan szükséges és érthető, de a mód, ahogyan ezt az egészet levezényelték, már egyáltalán nem az, hiszen a kórházból gyakorlatilag kidobott betegek nagy többsége még egyáltalán nem állt készen arra, hogy hazaküldjék, ráadásul a nagy fokú stressz, aminek kitették őket, könnyen ronthat az állapotukon”.

Raed Arafat, szír származású marosvásárhelyi orvos, korábbi egészségügyi miniszter szerint már nincsenek helyek a súlyos Covid–19 betegek számára Romániában, és „mivel a Foișor Kórházban 21 intenzív terápiás hely van, és további 200 olyan ágy van, amelyeknek oxigénellátása is van, így a lépés elkerülhetetlen volt”. A hírek szerint szombaton már meg is érkeznek az első koronafertőzöttek a kiürített kórházba.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató