2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Amerikában megint lelőttek a rendőrök egy afroamerikai férfit

Tiltakozások robbantak ki vasárnap délután Minnesota amerikai állam székhelyén azután, hogy egy rendőri igazoltatást követően lelőttek egy fekete bőrű fiatalt, akit közlekedési szabálysértés miatt állítottak meg.

A halállal végződő eset Minneapolis Brooklyn Center nevű negyedében történt, mintegy 16 kilométerre attól a helytől, ahol tavaly egy másik rendőri intézkedésben meghalt George Floyd.

A helyi rendőrfőnök közleménye szerint a hatósági igazoltatás során kiderült, hogy a 20 éves Daunte Wright ellen elfogatóparancs van érvényben. Megpróbálták őrizetbe venni, de a fiatal járművébe visszaszállva el akart hajtani a helyszínről. Ekkor az egyik rendőr rálőtt az autóra, a hatósági közlemény szerint "használta lőfegyverét". Wrightnak ezután még több háztömbnyire sikerült elhajtania, majd nekiütközött egy másik járműnek, és meghalt. A férfinak volt egy utasa is, aki egy lövéstől könnyebben megsebesült.

A rendőrség szerint mindkét intézkedő rendőr testkamerája rögzítette az esetet. Az ügyben vizsgálat indult.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniójának (ACLU) minnesotai részlege szerint egy független testületnek kellene vizsgálódnia, és a szervezet követelte, hogy azonnal hozzák nyilvánosságra a fegyverhasználatról készült felvételeket.

A csoport szerint "mélységes aggodalmat kelt, hogy a rendőrség a jelek szerint a gépkocsi belső visszapillantó tükrén himbálózó légfrissítőt miatt állította meg az autót. A rendőrség túl gyakran lép fel ilyen módon a fekete bőrűek ellen" - áll a közleményükben. Minnesotában tilos bármit ráakasztani a belső visszapillantó tükörre.
A történteket követően vasárnap este több száz fős, feldühödött tömeg kezdett tiltakozni a Brooklyn Center-i rendőrkapitányság épületénél. A rohamfelszerelésbe öltözött rendőrök gumilövedékeket, fény- és könnygázgránátot vetettek be. Néhány tüntető megrongált két rendőrautót, a tömeg köveket dobált.

A rendőrellenes tüntetők már az elmúlt napokban is hevesen tiltakoztak Minneapolisban a Floyd-ügy miatt.

Tavaly május 25-én a városban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves bűnöző George Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem tett eleget a rendőri felszólításnak, ezért lefogták, és a földre teperték. Az egyik rendőr, Derek Chauvin ezt követően a földön fekvő Floyd nyakán térdelt perceken keresztül.

Az esetről videofelvétel készült, amelynek képei később az egész világot bejárták és heves tiltakozásokat váltott ki a rendőri brutalitás miatt. Chauvint gyilkossággal és emberöléssel vádolják az ellene folyó perben.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató