2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Megszólalt a BLM-szobor tervezője: a szobordöntést „vak düh” vezérelte

A tervező szerint a BLM mögött meghúzódó üzenet „olyan evidencia, mint hogy óvjuk a természetet”.
 

Interjút adott a ferencvárosi BLM-szobor tervezője, Szalay Péter képzőművész amiben a többi közt szobor körül kialakult konfliktusokról beszélt - írja a Mandiner.

„Cukorkát helyeztem el a Ferenc téren”

Mint mondta, „egy művészeti alkotást intellektuális munka során tesszük magunkévá”,  aki pedig ezt nem végzi el, „az csupán az előítéletektől vezérelve, a műtől jóformán függetlenül hoz ítéletet.” Véleménye szerint ez történt az ő szobra esetében a szobordöntést „vak düh” vezérelte.

Ugyanakkor arról beszélt: rengeteg kritika és a kritikák kritikája viszont „megtartotta a művemet a diskurzus piedesztálján”. Hozzátette: a reakciók bizonyították számára, hogy „univerzális szimbólumokat” használt.

A fekete életek számítanak, mint ahogy minden élet számít, ezért is került oda több szín”

– mondta.

Hozzátette: „aki ezekkel az üzenetekkel vitatkozik, az  el van tévedve.”

Diskurzusgenerálás

Szalay Péter arról is beszélt: számos szakmai kritikát kapott a szobra iránt, de „kormánypárti művészektől nem kaptam a fejemre, nem keresett meg a Magyar Művészeti Akadémia”. Értékelése szerint ugyanakkor az, hogy szobra „ennyire megosztja a szakmát, képes valódi diskurzust generálni”.

Mint mondta, amikor bemutat valamit, „az át van gondolva”.

Persze amint politikai csatározások alibije lesz, teljesen másként kezd működni. De ez nem az én felelősségem, hanem azoké, akik saját céljaikra kihasználják”

– fűzte hozzá.

A francia kommentelőknek tetszett az akció...

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató