2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Vágó István még mindig a kínai vakcinák ellen hergel

„Hivatalos beismerés: a kínai vakcinák hatásossága alacsony. Ezt állítja Kína egyik vezető járványügyi szakembere”
 
– írta ki a Facebookra Vágó István vasárnap az AP-re hivatkozva.
 
 

„A kínai oltások nem rendelkeznek túl magas védettséggel” – mondta Gao Fu, a Kínai Betegségellenőrzési Központ igazgatója egy szombati konferencián Chengdu délnyugati városában, áll a Vágó István által hozott AP-hírben. Vágó István kvízmester meglehetősen szellektív módon viszonyult a beszámolóhoz, miután a cikkből több információ is kiderül, melyek árnyalják a képet. 

A kvízmester által hivatkozott cikkben a Sinovac-vakcinával kapcsolatos kutatások szerepelnek, amelyekről a héten derült ki: hazánk nem rendel ilyen vakcinákat. Ellenben a magyar kormány által megrendelt Sinopharm-vakcinák hatékonyságáról nem szól a Vágó által idézett cikk.

Európában hazánkon kívül Szerbiában használnak Sinopharm-vakcinát, mely jóval biztonságosabb társainál.

A Sinopharm vakcináját jelenleg a WHO vizsgálja a célból, hogy beemelje az ENSZ által finanszírozott COVAX-programba, mely a világ kevésbé gazdag és elmaradott térségeinek tömeges immunizálását tűzte ki célul.

A hírben az áll, hogy Gao Fu, a Kínai Betegségellenőrzési Központ igazgatója szerint „Most már hivatalos mérlegelés alatt áll, hogy az oltási folyamathoz különböző technikai vonalakból származó oltásokat kell használni” – mely bikkfanyelven azt jelenti, hogy a kínai vakcinagyártók a nyugati, modernebb vakcinákhoz hasonló változatokat és kereszteztezéseket szeretnének létrehozni mivel „a kínai oltások nem rendelkeznek túl magas védettséggel” 

A kínai professzor bejelentette, hogy Kína mRNS-alapú vakcinája a fejlesztés klinikai vizsgálati fázisába lépett.

Gao korábban bírálta az mRNS alapú nyugati vakcinákat, de most megváltoztatta nézeteit. „Mindenkinek mérlegelnie kell az mRNS-vakcinák előnyeit az emberiség számára” – mondta Gao. „Követnünk kell a többieket, és nem szabad figyelmen kívül hagynunk ezeket, csak azért, mert már többféle oltóanyagunk is van” – tette hozzá. 

Az AP azt írja: a Sinovac-vakcina hatékonyságát a tüneti fertőzések megelőzésében a brazíliai kutatók 50,4%-osnak találták, közel ahhoz az 50%-os küszöbhöz, amelytől kezdődően az egészségügyi szakemberek szerint egy vakcina használható. Összehasonlításképpen a Pfizer-BioNTech vakcina hatásossága 97% – írják.

Liu Peicheng, a Sinovac szóvivője elismerte, hogy a „hatékonyság változó szintjeit találták”, de szerinte ennek „oka lehet a vizsgálatban részt vevők életkora, a vírustörzs és egyéb tényezők”.

Kínában körülbelül 34 millió ember kapta meg a védettséghez szükséges mindkét adagot, és körülbelül 65 millióan kaptak eddig egy oltást. A hazánkban nem használt és a cikkben vitatott Sinovac cég szóvivője, Liu Peicheng elmondta, hogy „a tanulmányok szerint a védelem jobb lehet, ha az oltások között hosszabb idő telik el, mint a jelenlegi 14 nap”.

Forrás: Mandiner.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató