2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

IDEA: továbbra is vezet az ellenzék a kormánypártokkal szemben

Az IDEA Intézet március felmérése szerint a Jobbik tovább erősödött, az ellenzék pedig még mindig vezet a kormánypártokkal szemben.

Az IDEA Intézet 2021. március 26. és március 31. között készített közvélemény-kutatást, mellyel az ellenzéki pártok közös listájának és a Fidesz–KDNP listájának támogatottságát vizsgálták.

Ellenzéki koalíció vs. Fidesz–KDNP 

Az IDEA Intézet mérése szerint a hat együttműködő ellenzéki párt (a DK, a Momentum, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd) közös listája a legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók körében négy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP listájával szemben. Az előbbire 48, az utóbbira a biztos szavazó pártot választók 44 százaléka szavazna.

Az ellenzéki eredmények egyébként a korábbi kutatási eredményekhez képest nem változtak, míg a kormánypártok listájának támogatottsága 1 százalékponttal csökkent – jegyzi meg az IDEA.

Pártok támogatottság

Amennyiben az egyes pártok támogatottságát külön-külön vizsgáljuk, úgy a teljes népességben a Fidesz–KDNP 30 százalékon áll. AZ IDEA elemzése szerint ez pontosan megfelel az egy évvel ezelőtt, 2020. márciusában mért támogatottságnak, melyet a kormánypárt a koronavírus-járvány első időszakában 30-ról 35 százalékra tudott növelni. A szavazói többlet 2020. augusztusában érte el a maximumát, azóta fokozatosan csökkent.

A 2020-as évben az ellenzéki pártok erősorrendjében alig-alig mutatkozott elmozdulás (mindvégig a Demokratikus Koalíció állt az élen, amelyet a Momentum Mozgalom követett), ám az év utolsó negyedévben azonban elindult egy lassú változás: a Jobbik folyamatosan megközelítette a Momentumot, majd pedig be is előzte.

Az IDEA friss kutatása szerint az ellenzéki pártok közül továbbra is a Demokratikus Koalíció áll az élen 11 százalékkal, a biztos szavazó pártot választóknál pedig 17 százalékon. A Jobbik 10 százalékon áll a teljes, választókorú népesség körében, ami két százalékpontos emelkedést jelent az előző hónaphoz képest. A Jobbik erősödése a biztos szavazó pártot választóknál is megfigyelhető. 2021. januárjában a párt 10 százalékon, márciusban pedig már 14 százalékon áll.

Az IDEA szerint a Jobbik növekedése már tendenciózusnak számit. 2020 nyara óta megduplázódott a párt táborának mérete.

Momentum Mozgalom 2021. március folyamán az előző hónappal megegyező támogatottságot élvez. A teljes népesség körében 7 százalékon, a biztos szavazó pártot választók körében 10 százalékon áll.

Az MSZP a teljes népességet tekintve 4 százalékot tudhat magáénak, míg a biztos szavazó pártot választók körében továbbra is 5 százalékos támogatottsággal bír.

A választókorú népességen belül, valamint a biztos szavazó pártot választók körében a Párbeszéd 2-2, míg az LMP 1-1 százalékot kapna.

Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon; nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz; illetve semmiképp sem menne el) aránya márciusról februárra 2 százalékponttal, 29-ről 31 százalékra növekedett.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató