2021. június 24. - Iván
EUR : 349.28
USD : 292.7
Időjárás ikon36°23°

Navalnij most azért vergődik, mert nem kap Koránt

Az ellenzéki elítélt keresetet indított a fogháza ellen, amiért nem kapott Koránt.

Keresetet indított a pokrovi 2. fogház ellen Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikus, amiért nem biztosítja számára, hogy olvashassa az iszlám tanokat tartalmazó koránt.

Az erről szóló közlés kedden Navalnij Instagram-profilán jelent meg.

Az őrizetes kifogásolta, hogy nem adják ki neki sem a koránt, sem pedig a többi könyvet, amelyet magával hozott a börtönbe. Arra hivatkoztak, hogy ellenőrizniük kell, hogy tartalmuk nem szélsőséges-e.    

„Ki gondolta volna, hogy először a korán miatt fordulok bírósághoz a fogházam ellen. Igen-igen. Nem azért, mert nem engednek be hozzám orvost (ez az éhségsztrájkom oka), nem a fogva tartás körülményei, hanem a muzulmánok szent könyve miatt”

 – hangzott Navalnij bejegyezése. 

Navalnij korábban számos iszlamofób kijelentést tett   

A korábban muszlimellenes megnyilvánulásai miatt bírált politikus azt írta, hogy szeretné elmélyülten tanulmányozni és megérteni a koránt.    

Az ellenzéki elítélt éhségsztrájkja immár két hete tart, ügyvédjei szerint 15 kilót fogyott. A hátfájásra és végtagzsibbadásra panaszkodó Navalnij így tiltakozik az ellen, hogy nem részesül megfelelő orvosi ellátásban. Az MR-vizsgálat két porckorongsérvet állapított meg nála.    

Navalnij éhségsztrájkot is folytat, miközben gyengélkedik

Az őrizetest egy időben a gyengélkedőn látta el a börtön felcsere, majd visszahelyezték a csoportjához, és kilátásba helyezték kényszertáplálását. Navalnij egy időben lázra és köhögésre is panaszkodott és azt írta, hogy a környezetében többen TBC-sek.    

Alekszej Navalnijt január 17-én vették őrizetbe Moszkvában, amikor hazatért Berlinből,
ahol kórházi és rehabilitációs kezelést kapott, miután több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték.   

 

Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a rá az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembevételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie. Navalnij szabadon bocsátását és jogainak biztosítását több külföldi vezető és nemzetközi szervezet követelte Moszkvától.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató