2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Besz@rás: Charles Michel bocsánatot kért a kanapébotrány miatt

Külön jött és külön távozott az európai parlamenti tárgyalóteremből Ursula von der Leyen és Charles Michel.
 
 

Az Euronews azt írja, hogy ha a Bizottság és a Tanács elnöke egységet akart mutatni a törökországi kanapébotrányt követően, akkor a brüsszeli találkozó egy elmulasztott lehetőség volt, mivel külön távoztak. Ahogy tegnap a Mandiner is szemlézte, Charles Michelnek álmatlan éjszakái vannak azóta, hogy a Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel való találkozón – egy diplomáciai baki miatt – Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének nem volt hova ülnie.

Michel elnézést kért

Az Euronews közölte: Charles Michel és Urusla Von der Leyen együtt néztek szembe a parlament különböző politikai csoportjainak elnökeivel az úgynevezett „szófagate-ügy” és annak utóélete kapcsán. Iratxe Garcia, a szocialista képviselőcsoport vezetője és Michel törökországi viselkedésének hangos kritikusa szerint a mai találkozó az első lépés volt a helyes irányba.

„Meghallgattuk Charles Michelt, a Tanács elnökét, aki elnézést kért azokért a következményekért, amelyeket ez a helyzet okozott. Azt gondolom, hogy ez az első lépés. Nőként, európaiként és szociáldemokrataként elfogadtam a bocsánatkérését, mert nőként, európaiként és szociáldemokrataként sértőnek éreztem azt a képet” – mondta a frakcióvezető.

Újabb hibák elkerülése

Garcia hozzátette, hogy felkérte Michelt és Von Der Leyen-t, hogy két hét múlva terjesszenek elő konkrét javaslatokat, amelyek révén elkerülhetik az újabb protokollhibákat. Szerinte

ez egy olyan kudarc, amely súlyosan károsította az EU-ról külföldön kialakult képet

és megosztottságot eredményezett a bizottság, a végrehajtó hatalom és a tagállamokat képviselő tanács között.

Az intézményközi kapcsolatokért felelős uniós biztos elmondta, bízik abban, hogy túllépnek ezen az eseten. „Biztos vagyok abban, hogy mindkét vezető a jövőre, az előttünk álló munkára kíván koncentrálni, ügyelve arra, hogy Európa ne csak jól képviseltesse magát ... hanem érdekeinket is megfelelően védjük ott, ahol ez szükséges” – mondta Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke.

Az Euronews végül felette a nagy kérdést: úgy tűnik, a Tanács és a Bizottság még mindig nincsenek ugyanazon az oldalon, amikor olyan alapvető kérdésre kell válaszolni, amely az uniót kezdete óta kísérti, vagyis:

ki képviseli valójában az európaiakat?

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató