2021. május 10. - Ármin, Pálma
EUR : 358.54
USD : 296.61
24°10°

Leszedeti a román bíróság a székelyudvarhelyi városházán kitűzött magyar zászlókat

A Bukaresti Táblabíróság szerdán kimondott jogerős ítélete értelmében el kell távolítani a piros-fehér-zöld zászlókat a székelyudvarhelyi városháza polgármesteri irodájából, tanácsterméből és valamennyi helyről, ahol az intézményben ki vannak tűzve.

A zászlók eltávolítását a magyar szimbólumok és nyelvhasználat ellen pereskedő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) kezdeményezte – írja az MTI.

Az első fokon eljáró Bukaresti Törvényszék tavaly júniusban a zászlókat Magyarország szimbólumainak tekintette, és elrendelte eltávolításukat, majd a másodfokon eljáró táblabíróság szintén megalapozottnak tartotta az ítéletet.

Emellett azt is elrendelte, hogy a polgármester fizessen 4000 lej (300 ezer forint) ügyvédi díjat a felperesnek.

A mostani perben a polgármester képviselői azzal érveltek, hogy a piros-fehér-zöld zászlókat Székelyudvarhely magyarországi testvér településeitől kapták, és a tisztelet jeléül tűzték ki a lengyelországi, szlovákiai testvér településektől kapott zászlókkal együtt.

A bírósági ítélet szerint persze csak a magyar jelképeket kell eltávolítani.

Az ADEC 2019-ben a székely zászlót és a városzászlót is peres úton távolíttatta el a székelyudvarhelyi városháza homlokzatáról, és azért is bepanaszolta a polgármesteri hivatalt, mert a Székelyudvarhelyi napok plakátján csak magyarul jelent meg az esemény neve. Utóbbi keresetét azonban mind a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), mind a bíróság elutasította.

Székelyudvarhely polgármesterét 2018 óta Hargita megye prefektusa is évről évre megbírságolta a városban március 15-re kitűzött magyar zászlók miatt.

Forrás: 888.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató